DELA
Foto: Joakim Holmström

IFK söker ny tränare – ”Lundis” lämnar efter säsongen

FOTBOLL. IFK Mariehamn är på jakt efter en ny huvudtränare.
Det står nu klart i och med att Peter ”Lundis” Lundberg lämnar posten efter säsongen.
– Jag har ju förstås dubbla känslor kring det här, säger IFK:s klubbdirektör Peter Mattsson.

Peter Lundberg, som varit huvudtränare för IFK:s ligalag i fyra säsonger, har utsetts till ny förbundskapten för Finlands U19-landslag. Lundberg tillträder sin nya tjänst efter årsskiftet.
– Jag har ju förstås dubbla känslor kring det här. Å ena sidan är jag otroligt stolt över att en IFK-spelare kunnat göra karriär från att vara spelare i vårt A-lag till att bli assisterande tränare, sedan framgångsrik huvudtränare och med liga- och cupguld på meritlistan med laget och nu värvas till ny finsk förbundskapten för U-19 landslaget. Det är stort och något vi gläds med Lundis kring. Å andra sidan är ju Lundis oerhört uppskattad som huvudtränare och en tränare vi gärna hade fortsatt samarbeta med ytterligare många år som lagets ledare. Men jag har full förståelse för att Lundis efter totalt åtta år i tränarstaben vill testa på något nytt och att den internationella dimensionen med förbundskaptensjobbet lockar. Det är bara att önska stort lycka till och fortsätta ha ett nära och bra samarbete mellan IFK Mariehamn och Lundis i hans nya roll efter att denna säsong är klar, säger IFK:s klubbdirektör Peter Mattsson i ett pressmeddelande.
I och med att ”Lundis” lämnar efter säsongen är IFK således på jakt efter en ersättare.
– Processen med att rekrytera en ny huvudtränare för IFK Mariehamn har redan inletts och vi återkommer med information så snart vi har något att informera om i den delen, avslutar Peter Mattsson.

”Ett svårt beslut”
Till Nya Åland säger Peter Lundberg att det har varit ett svårt beslut.
– Det har det. Jag trivs jättebra med mina kollegor och framför allt med laget. Känslan är att vi verkligen har någonting spännande på gång i IFK.
– Men samtidigt ser jag det som en härlig utmaning, att ta över U19-landslaget. Att få möjligheten att interagera med de bästa unga spelarna i Finland och samtidigt få mäta sig med de några av de bästa länderna i världen är någonting som lockar mig.
Under sina fyra år som huvudtränare i IFK Mariehamn har Peter Lundberg skördat stora framgångar. Under debutsäsongen 2016 lotsade han klubben till sin första ligatitel, vilket i sin tur resulterade i Champions League-kval året därpå. I somras kunde det ha blivit ytterligare en titel då IFK tog sig hela vägen till cupfinal, en final man dock förlorade med 0-2 hemma mot Ilves.