DELA
Foto: Jonas Edsvik

IFK nominerad till finlandssvenska bragdmedaljen

FOTBOLL. IFK Mariehamns ligalag är en av tre nominerade till den finlandssvenska bragdmedaljen, som delas ut på den årliga idrottsgalan i början av februari.

Årets finlandssvenska idrottsgala arrangeras den 4 februari i Helsingfors. Förutom IFK Mariehamn är ishockeyspelaren Kasper Björkqvist och cyklisten Lotta Lepistö nominerade.

Motiveringarna (hämtade från svenska Yle sporten) lyder: IFK Mariehamn: ”Åländska IFK Mariehamn trotsade oddsen och blev finländska ligamästare i herrfotboll år 2016. Triumfen var dessutom klubbens andra titel inom två år, eftersom laget också året innan vann finska cupen”.

Kasper Björkqvist: ”Kasper Björkqvist blev juniorvärldsmästare i ishockey på hemmaplan 2016. Björkqvist har spelat för Blues A-juniorer, men spelar numera universitetsishockey för Providence College i USA. Valdes under 2016 till bästa spelare i A-juniorernas FM-liga”.

Lotta Lepistö: ”Lotta Lepistö vann brons landsvägscykling i VM i Doha 2016. Medaljen är den första finländska VM-medaljen i landsvägscykling för vuxna någonsin. I Doha vann även Lepistös lag Cervélo-Bigla Pro Cycling team brons i landsvägscyklingen”.

Den nominerade trion är framplockad av en prisjury men själva omröstningen är öppen för allmänheten. Röstar gör man på idrottsgalans hemsida. Senast en ålänning vann bragdmedaljen var 2006 och då var det frågan om kraftsportaren Ove Lehto.