DELA

IFK möter regerande mästarna

FOTBOLL. I kväll möter IFK Mariehamn FC Inter i Finska cupen.
Ett Inter som börjat säsongen dåligt, men som i förra ligamatchen frångick sitt vanliga spel och inkasserade tre poäng efter lika många mål.
IFK Mariehamn har mött FC Inter många gånger. Exempelvis spelade man lika med Åbolaget i Tipsligapremiären i april. Det var en match där Inter förde spelet och hade det mesta av bollinnehavet.
– Det är så vi är vana att se dem. Inter är ett lag som brukar vilja ha mycket boll, ett lag som vill spela sig fram till sina målchanser, säger IFK:s tränare Pekka Lyyski.
I år har Inter haft det motigt i Tipsligan. Efter sju spelade matcher hade man endast skrapat ihop fem poäng och kanske var det därför man valde en ny taktik i söndags när man mötte JJK på bortaplan.
– De lät motståndarna ha bollen och så riktade de in sig på kontringsspel i stället, säger Lyyski.
En lyckad taktik skulle det visa sig. Inter vann matchen med 3–0.

Förändringar
Även IFK Mariehamn har haft det tufft i årets Tipsliga. Precis som Inter tog man välbehövliga poäng i söndags då man mötte TPS och precis som Inter hade man gjort vissa förändringar i sitt spel.
– Vi hade förändrat vårt anfallsspel lite smått. Exakt vilka förändringar berättar jag inte, det vill jag inte avslöja för motståndarna, säger Lyyski.
En uppenbar förändring var laguppställningen. För andra matchen i rad startade Ante Simunac som vänsterback. Patrik Rikama spelade därmed på högerbacken och Ekhiabhi Okodugha fick ta plats på yttermittfältet.
– Jag tror fortfarande att Oko kan bli en högerback på internationell nivå men på grund av flera faktorer flyttade jag upp honom på mittfältet nu. Beslutet kom bland annat efter kommunikation med Mate (Dujilo) och av att Oko ursprungligen är en mittfältare. Spelar han där kan Rikama dessutom spela på rätt sida och Ante klarar sig förhållandevis bra som vänsterback, det är inte något större problem med hans spel.
I söndagens match hade även Tamás Gruborovics flyttats från innermittfältet till vänsterkanten. Därifrån gjorde han två mål, men Lyyski har inte bestämt om han spelar där även mot Inter.
– Jag måste fundera mer på startelvan under kvällen och i morgon berättar jag den åt killarna. Inter och TPS spelar inte likadant försvarsspel och då kan vi inte spela likadant mot dem.

Inga skador
Efter söndagens vinst tycker Lyyski att stämningen i laget varit gladare än tidigare.
– Vi vet förstås att vi fortfarande ligger sist i ligan men segern mot TPS var mycket värd. Att vinna på bortaplan mot ett av seriens favoritlag var viktigt. Mot TPS vågade vi mer än tidigare.
Nu hoppas Lyyski på vinst mot Inter i kväll och sedan det samma mot Haka på hemmaplan på söndag. Och för första gången på länge har han en så gott som skadefri trupp att tillgå.
– Det är bara Oko som är ett frågetecken med sin ömma tå. Annars borde alla kunna spela.
Cupmatchen börjar 18.30 på Wiklöf Holding Arena i kväll.

Malin Lundberg