DELA

IFK matchar på hemmaplan

FOTBOLL. IFK Mariehamn spelar sin första ligacupmatch på hemmaplan för säsongen när man i morgon kväll tar emot gästande MyPa.
På planen får ålänningarna chansen att se nyförvärvet Patrik Rikama och kanske även testspelaren Christopher Kanu.
IFK Mariehamns ligalag ligger i hårdträning under försäsongen med mycket fysträningar. I fredags var det dock dags för första ligacupmatchen då det blev förlust med 1–2 mot HJK. I morgon kväll är det MyPa från Anjalankoski som står på spelprogrammet.
– Vi hade en hård match och det behövde vi. Det var en del problem med positionsspelet som vi ska försöka rätta till, liksom försvaret. Men det var mycket positivt också, vi höll bollen inom laget. Det är inte ofta det brukar hända att IFK spelar och HJK springer efter, så jag hopps vi fortsätter bygga åt det hållet och vågar hålla i bollen, säger tränaren Pekka Lyyski.
Någon särskild fokus har dock inte lagts vid det under träningarna.
– I kväll tränar vi utan boll, utan pojkarna får springa och bygga lite pansar i kroppen. Man får ta ligacupmatcherna lite som de kommer.

Nya i elvan
Pekka Lyyski säger att man inte tar förlusten mot HJK särskilt hårt, och heller inte skulle låta sig nedslås vid en eventuell förlust i kväll.
– Vi har mycket matcher i februari och skapar hela tiden en grund inför serien. Men vi ska försöka bli bland de fyra bästa i vår grupp och på så sätt gå vidare och spela i cupformatet efter det, säger han och fortsätter:
– Vår fokuseringen är alltid på den 22 april (då Tipsligan inleds, reds. anm.) och det är under tiden upp till bevis för varje spelare för att ta en plats i laget och fortsätta förbättra sin kunnighet. Det är dessutom roligare att ha matcher istället för att bara lyfta tyngder.
Öppningselvan i morgon blir något annorlunda än bortamatchen förra veckan.
– Jag ändrar laget försiktigt, men kan inte heller ha alla samma som sist, det är inte schysst mot någon. Ett par, tre nya blir det i öppningselvan så vi går runt lite i laget. Rikama (Patrik) är till exempel en som får starta som inte spelade alls senast.

En världsmänniska
Nigerianen Christopher Kanu har i veckan tränat med IFK och finns med i truppen mot MyPa. Om han får spela återstår att se.
– Han har lämnat en positiv bild av sig. Jag har träffat honom och diskuterat IFK:s spelsystem och man kan se att han är en världsmänniska, även utanför planen, säger Pekka Lyyski.
Det finns goda förhoppningar om Kanu i IFK-lägret.
– Vi har ju misslyckats förut, men han har ändå varit två år inom Ajax organisation, och det är ändå ett bevis på något.
I truppen saknas långtidsskadade David Carlsson. Osäkra kort är också Erik Sandvärn som inte deltog i det avslutande spelet på måndagsträningen samt Mats Gustafsson som stod över då han kände sig småkrasslig.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax