IFK kryssade i Lahtis

FOTBOLL. Otur, slump – IFK är ute ur jakten på medalj.
Viktigare är att Bobbie Friberg da Cruz otäcka kollision enligt preliminära rapporter inte leder till någon allvarlig skada.
– Läkaren har sagt att det är en hjärnskakning, säger Pekka Lyyski.
Redan på söndageftermiddagen tätnade kampen om fjärdeplatsen kring IFK. VPS åkte över språkgränsen till Seinäjoki och slog SJK med klara 3-0. Därmed gick Vasalaget upp på samma 44 poäng som IFK Mariehamn.
IFK åkte till svårspelade Lahtis. Summa 0 mål efter årets tidigare två matcher (0-0 och 0-1) borde ha inneburit extra laddning för grönvitt. Fortfarande fanns chansen till en grönvit medalj. Den hängde på att alla tre poäng kom med hem.
Första halvlek blev avvaktande med många bollar fram och tillbaka i backlinjen. Långa passningar gick mot anfallare och yttermittfältare i båda lagen. Bobbie Friberg da Cruz hade IFK:s bästa chans. En skarv från Petteri Forsell gav Friberg da Cruz ett bra skottläge som gick i målgaveln. Ariel Ngueukam, oftare känd som Tuco, jonglerade utanför straffområdet för Lahti men avslutade också utanför. 0-0 var ingen överraskning från två lag som ville täppa till och inte gå på några omställningar.

Hård kollision
Den andra halvlekens fotboll överskuggades av den otäcka kollisionen mellan Bobbie Friberg da Cruz och Henri Toivomäki. Båda spelarna var på väg upp mot en höjdboll. Friberg da Cruz träffades hårt i huvudet av Toivomäki och föll handlöst till marken. Simon Nurme såg skakad ut när han ropade på sjukvårdare. IFK-försvararen låg länge kvar orörlig och matchläkarna slog ut med armarna. Till slut bars Friberg da Cruz ut på bår.
I den 77:e minuten vaskade IFK fram en chans. David Ramadingaye slog ett inlägg över straffområdet och vid bortre stolpen fick Luis Solignac stå omarkerad och det var 1-0. Bara fem minuter senare tappade IFK-målvakten Simon Nurme bollen efter ett lågt skott. Hassan Seesay kunde enkelt hugga på returen och det var kvitterat. Målet kom mycket oturligt för IFK som inte hotades nämnvärt under resten av matchen. Med avbrottet för att ambulans skulle kunna hämta Friberg da Cruz blev övertiden sex minuter.

Vid medvetande
Efter matchen fick IFK-ledningen ett preliminärt besked om att Friberg da Cruz klarat sig förhållandevis bra.
– Bobbie låg medvetslös på plan i två minuter. När han kom in i ambulansen hade han kommit till medvetande igen. Läkaren hälsade att han fått en lindrig eller svår hjärnskada och hade ont i axeln, säger Pekka Lyyski.
IFK-stabens Kristoffer Weckström följde med Friberg da Cruz till sjukhuset i Lahtis.