DELA

IFK körde över motståndet

ISHOCKEY. IFK Mariehamn sköt 93 skott på Norrtälje IK:s målvakt. 16 av dem letade sig in i nätmaskorna.
– Det var svårt att hålla fokus, säger spelaren Robin Engman.
Norrtälje IK:s andralag gästade Islandia som seriens jumbolag med endast en seger på åtta matcher bakom sig i Upplandsseriens division IV. Och matchen blev precis lika enkel för tabelltvåan IFK Mariehamn i praktiken som på pappret.
Första perioden slutade visserligen ”bara” 3–0, men IFK styrde spelet och hade dessutom två träffar i målramen. Henri Aaltovirta i hemmamålet hade inte mycket att göra, fyra gånger kom pucken mot honom de första 20 minuterna – men inget av skotten var någon kvalificerad målchans.
I matchens mellersta period inledde IFK dock inte alls lika tajt och rappt. Men Norrtäljes rödklädda spelare var helt osynliga och så småningom kunde hemmalaget vässa klubborna och öka ledningen till bekväma 8–0 innan periodpausen. I tredje var det lekstuga på isen och IFK-killarna turades om att göra mål och fastställde slutresultatet till 16–0.
– Det var svårt att hålla fokus hela matchen, men jag tycker vi gjorde det bra ändå, säger spelaren Robin Engman.
Han gjorde två mål i matchen och tilldelades bästemanspriset.
– Jag tror det var för att jag vann så många tekningar, säger han.

Arbetsmoral
Segersiffrorna är de största IFK vunnit med i år.
– I pauserna pratade vi om att hjälpa målvakten hålla nollan och att inte snurra så mycket i hörnen, utan spela mer rakt på mål, säger Engman.
Tränaren Mikael Rosbäck är, förstås, nöjd med matchen.
– Norrtälje var inte så bra, om vi säger så. Vi visste att vi skulle möta seriejumbon, men den sortens matcher brukar vara vår svaghet. Att vinna matchen när vi ska, säger han.
Man hade tre mål med söndagens match. 1) Vinna. 2) Hålla nollan. 3) Göra många mål.
– Vi uppfyllde alla tre. Inför sista perioden pratade vi om att hålla fokus, och det gjorde vi – hälften av målen kom då. Killarna visade en bra arbetsmoral och spelade sitt spel hela matchen, säger Rosbäck och tillägger:
– En eloge också till Norrtälje som kämpade på och spelade schysst. Det blev ändå en ren och välspelad match.

Ett minus
Första terminen av spel i den svenska serien är nu avklarad.
– Det har gått ungefär som väntat, vi visste att vi skulle vara i topp. Det är bara HC Liljan som är före oss – men de borde spela i division III, kanske till och med division II. Men det är klart, man måste ju börja någonstans innan man kan stiga, säger Mikael Rosbäck.
En plump i IFK:s protokoll finns dock.
– Killarna vet om att jag är missbelåten över förlusten i Hallstavik. Det är det enda minuset så här långt, säger Rosbäck om 4–5-förlusten mot Hallsta IK.
Vårsäsongen kör igång 10 januari när IFK möter Team Jackdaws, sjua i tabellen i dagsläget.
– Vi vet inte vad som händer efter vårens spel. Ettan får kvala, men hur det blir med tvåan vet jag inte. Ärligt talat hade vi fokuserat på att vinna serien.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax