DELA

IFK kopplar greppet om fjärdeplatsen

FOTBOLL. IFK Mariehamn tog ett stort steg mot en ny fjärdeplats i Veikkausligan när laget slog närmaste ligakonkurrenten KuPS hemma på WHA.

Grönvitts segersiffror skrevs till 3-1 och det var mittfältarna som stod för målskyttet.


Mötet mellan IFK och KuPS var en i raden av karaktären ”säsongens viktigaste”, sådana matcher Grönvitt haft flera stycken av på hösten i sin jakt på fjärdeplatsen som kan ge Europaspel.

Till en början såg dock femman KuPS allra bäst ut på WHA, mot en passiv ligafyra i IFK Mariehamn.

Halvvägs in i första halvlek hade gästerna från Kuopio haft det mesta av det bästa i chansväg, men när de inte utnyttjades passade IFK på att avgöra matchen med effektivitet längst fram i banan.

Diego Assis tråcklade in 1-0 i den 24:e minuten.

Amos Ekhalie spädde på med 2-0 efter ett vackert anfall tolv minuter senare.

Och strax efter paus dundrade David Ramadingaye in 3-0.

KuPS var ett slaget lag redan i den 48:e matchminuten, och gästerna kom aldrig närmare att skapa spänning än Francis Chibuikes 1-3-reducering med drygt tio minuter kvar att spela.

Tack vara segern har nu fyran IFK ökat avståndet ner till KuPS till fyra poäng, men nya ligafemman VPS är bara tre poäng bakom. Lahtis håller fortsatt undan på tredjeplats, sju poäng före Grönvitt med tre omgångar kvar.

Men en fjärdeplats kan bli guld värd för IFK trots allt. Förutsatt att HJK vinner cupfinalen mot Inter ger fjärdeplatsen en kvalplats till nästa säsongs Europa League för ålänningarna. (om)


Läs mer i morgondagens Nya Åland!