DELA
Foto: Jonas Edsvik
I fjol blev det en hemmaseger mot FC Haka - på lördagen vill IFK få sin första trepoängare.

IFK kastar om i laget och siktar på tre poäng – alla mammor bjuds på inträde på lördag för att fira mors dag

FOTBOLL. Det är ett pressat och skadedrabbat IFK som kliver ut på WHA:s konstgräs när FC Haka kommer på besök ikväll, lördag. Men hemmalaget har gjort upp planer.
– Det blir vissa förändringar, säger assisterande tränare Jimmy Wargh.

Dagen före Mors dag passar IFK Mariehamn på att bjuda på inträdet för Ålands alla mammor, på programmet står Tipsligamatchen IFK – FC Haka – ett Haka som ”Grönvitt” hemmabesegrade med klara 2–0 i fjolårets ligaspel, men förlorade mot med uddamålet (3–2) på bortaplan.

IFK kommer till mötet i stort poängbehov efter att ha skrapat ihop en endaste poäng på de fem inledande omgångarna, och besvikelsen är naturligtvis stor i laget.

– Det har du rätt i, vi är inte där vi vill vara rent poängmässigt, men samtidigt vill vi fokusera på det faktum att vi åtminstone har varit med i varje match. Nu gäller det att eliminera de kortare stunderna där vi inte har presterat på tillräcklig nivå och ta det därifrån, säger assisterande tränaren Jimmy Wargh på torsdagskvällen.

Betyder den svaga starten något för startelvan och taktiken i lördagens match mot FC Haka?

– Vi har diskuterat lite förändringar både i laguppställningen och i positioneringen. Vi har sett över och jobbat en del för att få bort de onödiga bjudningarna och det lite naiva försvarsspelet som vi hittills har stått för.

Den dåliga starten känns av i laget

Enligt Jimmy Wargh handlar det, i första hand, om att skruva på formationen – men även om att titta över vilka elva spelare som startar matchen.

– Något behöver man helt enkelt ändra på när resultaten inte kommer, säger han.

Har det, i ledarstaben, förts några interna diskussioner om framtiden och vad som behöver få mest fokus just nu?

– Ja, absolut. Redan i bussen på väg hem från förlusten i Vasa gjorde vi upp riktlinjer och pratade om vad som nu måste göras.

En sådan här inledning sätter förstås sina spår rent mentalt – börjar pressen att ta poäng märkas av i laget?

– Det vore förmätet av mig att påstå att ingen tittar på poängställningen – för det gör vi. Det är klart att vi känner av den dåliga starten, men det är samtidigt inget truppen har börjat fokusera på och prata om, lyckligtvis. Nu försöker vi se på en träning och en match i taget för att inte bli alltför tagna av stundens allvar, blir man det är det ännu svårare att prestera på den nivån man har kapacitet till.

Laget har också drabbats av en del bakslag i form av skador – hur ser det ut inför avspark mot Haka?

– I princip är det samma spelare som förra veckan som saknas, Jean-Christophe Coubronne är borta med sin gipsade arm, men Oskari Sallinen och Alvaro Ngmaba, som bägge fick ett par små smällar senast, är uttagningsbara. Däremot behöver Samuel Anini Jr och Robin Sid stå över till följd av skador.

IFK Mariehamn – FC Haka sparkar i gång klockan 18.30 på WHA på lördagen.