DELA

IFK kastade om i kedjorna – då kom lagets första fullpoängare

ISHOCKEY. Efter tre raka förluster vaskade IFK Mariehamns tränare Rein Metsik om i laget.
Då kom lagets första trepoängare via 8–6 borta mot Gimo.
– En viktig seger för självförtroendet, säger matchvinnaren Alexander Grundström.
Nykomlingen IFK Mariehamn har inlett division III-säsongen knackigt.
Efter en suddenvinst i premiären mot SK Iron radade Grönvitt upp tre raka förluster inför söndagens bortamatch mot Gimo IF HC.
Ålänningen Oliver Mattsson gjorde sin första match i klubbens A-lag efter sin tid i Åbo, och IFK-tränaren Rein Metsik bestämde sig för att möblera om i kedjorna för att väcka laget.
– Det är lite coachbokens paragraf I. Kommer man från tre förluster får man försöka röra om i kedjorna för att något ska hända. Det blir en ny miljö för spelarna, säger Metsik.


Möblerade om
Alexander Grundström flyttades från första- till andrakedjan och gjorde nyförvärvet Oliver Mattsson och Otto Silfver sällskap i andralinan medan Niclas Hero och Adam Lindberg spelade bredvid centern Robin Englund i förstakedjan.
– Det funkade bra. ”Alex” trivdes med Oliver och Otto. De hade bra speed och är puckteckniska killar, säger Rein Metsik.
– Och Oliver är inte fulltränad än på långa vägar. Han gjorde en bra match mot Gimo även om han själv inte tycker det, och han kommer bara att bli bättre, det lovar jag.
Det blev också Alexander Grundström som avgjorde matchen, dock inte i den nya kedjekonstellationen utan i power play assisterad av gamle vapendragaren Robin Englund samt Jim Manselin.


Annan nivå
7–6-målet kom med drygt en och en halv minut kvar att spela av den tredje perioden, och ytterligare en minut därpå skickade Grundström in 8–6 i öppen kasse.
– Robin drog iväg ett skottpass och jag styrde upp 7–6. Sen läste jag ett uppspel och fick lägga in ”åttan” i tom bur, säger Alexander Grundström om målen som gav IFK Mariehamn lagets första fullpoängare den här säsongen.
– Det är jättepositivt förstås för självförtoendet i gruppen, och förhoppningsvis kan det här ge oss en boost framöver, säger Rein Metsik som fem omgångar in i division III-spelet gärna ser att hans lag skärper upp defensiven.
– Att vi behöver göra åtta mål för att vinna… det blir jobbigt när det är så varje gång. Vi släpper fortfarande in för många mål, och skillnaden här jämfört med division fyra är att man blir straffad på ett annat sätt. Det är en bättre nivå än vi har spelat på förut, och bjuder man motståndarna på chanser är de vassare nu och sätter dit dem. Små skillnader gör stora skillnader till slut.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax