DELA

IFK kan skaka om serieledarna

FOTBOLL. Det bjuds på toppfotboll på Wiklöf Holding Arena på söndag när IFK Mariehamn tar emot Tampere United. Ett lag som kan säkra titeln i Tipsligan för tredje året i rad.
Men lätt blir det inte. Ett formstarkt IFK har inga planer på att förlora.
Både mariehamns- och tammerforslaget har haft en liknande höstsäsong. Nio förlustfria matcher i rad och en nästan identisk målskillnad. Vem drar längsta strået på söndag?
– Jag hoppas att IFK inte förlorar. Vi har haft en bra trend och har bra statistik mot Tampere. Vi förlorade visserligen vårmatchen, men hade länge ledningen men så hände något som hände oss hela våren, säger tränaren Pekka Lyyski.
I fjol blev det däremot en vinst och en oavgjord match mot titelförsvararna.
– IFK har passat någorlunda mot Tampere och med den form vi har borde vi kunna skaka om dem även om de byggt upp ett stort självförtroende i Uefacupen, senast efter 1–1-matchen mot Bordeaux i går (läs: i torsdags).

I månadens lag
I det grönvita anfallet saknas Andreas Björk och David ”Tulle” Carlsson som bägge är avstängda.
– Det är så det är i fotboll. Vi tränar om ett par timmar och i morgon igen, men laget formas nog under kvällens lopp. Just nu kan vi snurra hur som helst, vi har många alternativ, säger Lyyski på fredagseftermiddagen.
Positivt är att knäopererade målvakten Antti Kuismala är tillbaka i träning.
– Men han är inte aktuell till helgen. Så här långt har han inte deltagit i spelsituationer, men kanske nästa vecka.
Tipsligan släppte i går månadens lag och där finns en hel del IFK:are med. I backlinjen återfinns Jani Lyyski, på mittfältet Mats Gustafsson och i anfallet David Carlsson. Sistnämnda är dessutom utnämnd till månadens spelare medan Pekka Lyyski själv är vald till månadens tränare.
– Det betyder för föreningen, inte bara för oss uttagna, att hela IFK inklusive supportrar har gjort en bra månad. Det är en månad som inte bara går att beställa och för det får man vara tacksam och ödmjuk. Det handlar om människors åsikter, jag hade själv trott att Tampere skulle få utnämningarna som både månadens spelare och tränare, men det blev IFK:are och det är inte oförtjänt, säger Lyyski.

Vill fullfölja
Framgångarna den senaste tiden har inte satt sig i huvudet i IFK-lägret.
– Vi är bara människor. Vi har haft en ganska pressad situation fast det inte har synts på spelarna ända från våren och under transporten hit. Det var först i Kotka senast som serieplatsen säkrades, säger han och fortsätter:
– Alla är professionella och ser till att fullfölja serien så bra som möjligt.
Pekka Lyyski säger att målet nu är att hålla sig förlustfri ända till säsongens slut.
– Man måste sätta ribban någonstans för att orka och säga det officiellt så vi inte blir för bekväma.
Avspark sker på WHA klockan 18.00.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax