DELA
Foto: Stefan Öhberg

IFK Hockeys avbetalningsplan godkänd

ISHOCKEY. IFK Mariehamn hockeys kommande säsong är räddad – får avbetalningsplan godkänd av staden.

Nya Åland kunde tidigare avslöja att IFK Mariehamn ishockeys ekonomi misskötts under en längre tid. Det framkom att de totala skulderna, som främst handlat om obetalda hyror, uppgått till närmare 40 000 euro.

För att undvika konkurs och säkra bokningarna för den kommande säsongen valde IFK Mariehamn att inkomma med en skrivelse till Mariehamns stad där man bland annat föreslår en avbetalningsplan för att täcka de obetalda hyrorna.

Fordringarna uppgår i dagsläget till 38 636,26 euro och behöver betalas av om IFK Mariehamn ishockey ska kunna boka tider i stadens idrottsanläggningar för säsongen 2023–2024.

Utöver de obetalda ishyrorna finns det även andra fordringsägare som IFK hockey försöker nå överenskommelser med.

Avbetalningsplan godkänd

I går kväll fick IFK andas ut något efter att kultur- och fritidsnämnden valt att godkänna förslaget om en avbetalningsplan för föreningen. Avbetalningarna kommer att ske enligt förslag vilket innebär en uppdelning av skulden som betalas varje månad från och med slutet på den här månaden fram till sista maj 2024.

– Många föreningar har tyvärr lidit stort under pandemin men IFK Mariehamn ishockey har tyvärr inte sökt om de bidrag de kunnat söka under fjolåret, trots att de fått information om det från fritidsförvaltningen, säger Kultur- och fritidsnämndens ordförande Erica Sjöström (Ocå).

Trots kritiken mot föreningens hantering av sin ekonomi så valde Kultur- och fritidsnämnden att godkänna förslaget då man dels gjort bedömningen att det nu verkar finnas förutsättningar för föreningen att komma till rätta med den ekonomiska situationen och dels för att ett bokningstopp – vilket skulle ha blivit konsekvensen av de obetalda hyrorna – skulle få återverkningar för staden, föreningens samarbetspartners och andra lag.

– Vi diskuterade det prekära läget som IFK Mariehamn ishockey hamnat i och tog avbetalningsplanen så att de kan boka tider och använda arenan till sin verksamhet igen, säger Sjöström.

Nämnden noterar dock att i händelse av att bilagd avbetalningsplan inte följs kommer Mariehamns stad att med omedelbar verkan avboka samtliga tider för IFK Mariehamns ishockey samt föra föreningens skulder för indrivning.

Ärendet är omedelbart justerat vilket innebär att IFK Mariehamn ishockeys bokningar inför den kommande säsongen godkänns.

LÄS OCKSÅ