DELA

IFK har Odds(en) emot sig

FOTBOLL. Finska ligatvåan IFK Mariehamn ställs mot den norska diton Odds BK från Skien.

Ett lättanalyserat lag – som är svårt att möta.

– Alla spelare kan sina roller och allt går i en väldig fart, säger journalisten Tom Arne Borgersen.
Det kunde ha blivit ett ”Östersjöderby” mot svenska AIK från Solna, en tur till vitryska Shakhtyor Soligorsk, Differdange från Luxemburg eller isländska Breidablik.

Det blev Odds BK från Skien i stället för IFK Mariehamn i den första kvalomgången till Europa League. Mesta norska cupmästarna, fjolårsfyran och nuvarande ligatvåan Odds Ballklubb.

– Odds var tidigare en klubb som hade det kämpigt med ekonomin, men på senare år har man börjat utveckla lokala spelare. När de mötte Borussia Dortmund i fjolårets Europa League-playoff var sju av spelarna från Telemark (fylket/landskapet i vilket Skien är residensstad, reds. anm.), säger Tom Aren Borgersen som följer Odds BK för tidningen Varden.

Den lokala satsningen har burit frukt.

Inte bara sportsligt.

– Publiken verkar gilla vad de ser och Odd är ett av lagen i ligan som har högst publikökning på sina hemmamatcher, säger Borgersen om laget som snittar runt 7 300 åskådare per match.

Tolv cuptitlar

Skien – som ligger cirka 130 kilometer söder om Oslo – har 60 000 invånare, men åskådarna på Skagerak Arena kommer från lite varstans i regionen Grenland där det bor 110 000 personer. Odds bildades redan 1894 och är Norges näst äldsta ännu existerande fotbollsförening. Elva av de tolv cuptitlarna vanns mellan 1903 och 1931, den senaste kom år 2000. I ligan är två andraplatser på 50-talet Odds främsta meriter.

För närvarande är laget tvåa i Tippeligan – som har EM-uppehåll fram till den första juli – fem poäng bakom storklubben Rosenborg efter tretton omgångar. Sjutton gjorda mål och bara nio insläppta hittills vittnar om att Odds, liksom IFK Mariehamn som har 16–8 i målskillnad efter femton omgångar, är ett försvarsstarkt lag.

Men det kan gå undan även i offensiven för norskarna.

– Elfsborgs tränare Magnus Haglund sa efter att ha förlorat i EL-kvalet i fjol att Odds är det enklaste laget i världen att analysera, men svårt att spela mot. Odds spelar 4–3–3, är kompakta bakåt och hårt arbetande. Man ser till att överbelasta på kanterna och kommer till en väldig massa inlägg. Det går fort när de offensiva spelarna sätter fart, säger Tom Aren Borgersen.

Vilket lag tror går vidare?

– Jag tror att Odds tar hem det. Man bör kunna vinna mot IFK över två matcher. Båda lag är ligatvåor, men den finska ligan ses ju som sämre än den norska. Dessutom gör Odds väldigt sällan dåliga matcher, och i fjol slog man ut tre lag i EL-kvalet innan Borussia blev för svårt.

Även Odds klubbdirektör Einar Håndlykken är segerviss inför dubbelmötet med IFK.

– Mariehamn är en nära och bra stad att resa till. Jag har inte så stor koll på laget rent sportsligt, men jag är väldigt nöjd med lottningen, säger han till varden.no.