DELA

IFK går in i ligaspelet i ovan roll

FOTBOLL. Samma klubb och samma gamla liga.
Men när IFK Mariehamn rullar i gång sin Veikkausliga-kampanj 2014 mot VPS är rollen ovan: som topptippad guldutmanare.
– Jag håller med experterna, säger Tommy Wirtanen inför premiären på söndag.
Han var med om uppflyttningen till högsta ligan 2004 och har varit IFK Mariehamn troget genom hela sin karriär, frånsett en treårig sejour i Örebro SK.
Tommy Wirtanen, 31, är van vid att IFK fått kämpa mot såväl fotbollsetablissemanget som oddsen för att behålla sin ligastatus. Men säsongen 2014 nämns Grönvitt som en av favoriterna i Veikkausligan och en klar medaljkandidat. På upptaktsträffen i Helsingfors i förra veckan tippade fem av tolv ligatränare IFK Mariehamn på medaljplats, medan sex lagkaptener hade IFK på pallen.
– Många ser oss som en av favoriterna och det tycker jag bara gör det roligare att spela. Vi har ju chansen att ta medalj och då ska vi gå för det också. Sen får man se vilken valör det blir, säger Tommy Wirtanen.
Lika nya som de grönvita medaljtipsen är, lika gammal är Veikkausligans huvudfavorit.
HJK hålls av såväl tränare och spelare till media och spelbolag som ligans bästa lag och favorit till att spela hem klubbens sjätte raka FM-titel.
– Man måste ju alltid tro på att vi kan rå på HJK. Jag spelar för att vinna varje match och då vet vi alla vart det leder i så fall, säger Tommy Wirtanen.


”HJK favorit”
Försvarsskollegan och lagkaptenen Jani Lyyski menar även han att Grönvitt ska kunna ge huvudstadslaget en match om ligatiteln över 33 omgångar.
– Favoriter till guldet ska vi nog inte ses som, men jag tror och hopppas att vi ska kunna utmana HJK åtminstone, säger Lyyski.
Tommy Wirtanen har lätt för att förstå varför IFK Mariehamn är topptippat den här säsongen.
Nyckelorden är kontinuitet och spetskvalitet.
– Dels har vi fått behålla många spelare sen i fjol, och när vi fick spelet att stämma då så syntes det att vi har ett väldigt bra lag. Sen har vi kryddat truppen med några nyförvärv som alla kommit in i gruppen på ett bra sätt, säger Wirtanen.
– På försäsongen har det mäkts att när vi når vår högsta nivå så är vi otroligt bra. Jag har inte varit med om ett IFK-lag som spelat så bra fotboll tidigare. Får vi allt att klaffa i ligan så kommer vi att vara otroligt starka i år.


Ibrahim bättre defensivt
Tillsammans med Jani Lyyski utgjorde Tommy Wirtanen två fjärdedelar av den utskällda IFK-backlinjen som släppte in näst flest mål i ligan i fjol.
I år har försvaret förstärkts av vänsterbacken Albin Granlund från RoPS och mittbacken Bobbie Friberg da Cruz från IFK Norrköping – och ett tungt ansvar vilar på kvartetten för att det ska svänga mindre i Grönvitts bakre led i år jämfört med i fjol .
– Fjolåret var en rejäl berg- och dalbana. Vi kunde spela bra i 89 minuter och sen taffla till det och tappa en eller två bollar i slutet. Vi vet att vi måste skärpa till det för framåt löser det sig alltid. Det finns offensiva spelare som kommer att producera poäng utan problem, säger Tommy Wirtanen.
I fotboll försvarar man med hela laget, heter det. Fick backlinjen för mycket kritik i fjol?
– Nej, vi förtjänade den kritik vi fick. Vi är sista utposten där bak tillsammans med målvakten och våra misstag syns. Man får beröm när man gör det bra och då ska man också ha kritik när man inte gör det bra.
– Sen är det självklart så att man försvarar med hela laget och att alla ska hjälpa till. Men exempelvis har jag spelat med Josef Ibrahim (högerytter) framför mig under försäsongen och han har gått framåt med stormsteg i det defensiva jobbet. Det kommer att hjälpa oss otroligt mycket.
Hur offensiv kommer du själv att vara längs högerkanten?
– Jag är ju en dålig försvarsspelare så det är klart att jag måste gå med upp i anfallen (skratt).
– Vi får väl se. Jag gjorde ju mål senast mot Ekenäs så man har fått lite blodad tand. Jag kanske försöker mig på något igen på söndag.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax