DELA

IFK fixade en poäng – men är fast i tabellbotten

TIPSLIGAN
IFK MARIEHAMN 0
FF JARO 0
FOTBOLL. Det blev en mållös tillställning på Wiklöf Holding Arena i kväll mellan IFK Mariehamn och Jaro. Och en blöt sådan. Ett ihållande regn under dagen gjorde planen svårspelad och oberäknelig.
Det avgjorda resultatet med en poäng betyder också ligger kvar i botten av tabellen.

Bildspel


En halvtimma efter utsatt tid kunde matchen mellan IFK Mariehamn och FF Jaro dra i gång i kväll på Wiklöf Holding Arena. Men på en plan som var regndränkt, lerig och oberäknelig.
Och den tunga planen kom också att prägla matchen som blev en chansartad tillställning men som ändå slutade mållöst 0–0.
– Inte kan man vara riktigt nöjd med ett 0–0-resultat. Det är som en liten trend vi har på gång verkar det som, men jag tror att vi kommer att växa och bli bättre framåt. Men det var svårt att spela i dag. Det var mer en kämpamatch än teknisk fotboll, säger IFK:s Patrik Rikama.


Pigg inledning
Men det var en pigg inledning IFK bjöd de 1340 personerna på läktaren på.
Mikko Paatelainen arbetade hårt uppe i anfallet och han lyckades vi flera tillfällen i matchen få frisparkar med sig strax utanför straffområdet. Frisparkar som Sebastian Strandvall tog hand om, men som samtliga blev resultatlösa.
IFK:s farligaste chans i halvleken hade annars Sasha Anttilainen just innan halvtidsvilan. Han kom då helt fri med Jaros målvakt Vitali Teles som mötte långt ut. Teles kom också först på bollen och rensade undan. Returen gick tillbaka till IFK men skottet gick utanför.
– I första halvlek gör vi det vi ska. Vi får bollarna igenom och bakom deras backlinje vilket skapar chanser, säger Lyyski.


Ingen bänk att byta med
Men lagom till andra halvlek kom regnet tillbaka och planen blev än mer svårspelad och det märktes att spelarna blev tunga i benen. Ändå dröjde det till drygt 80 minuter in i matchen innan Lyyski satte in pigga krafter när Petteri Forsell kom in i Sasha Anttilainens ställe.
Men att byta in någon annan än Forsell från bänken för att få en offensiv press i slutet av matchen fanns inte i Lyyskis tankar.
– I andra tar vinden mer och vi blir trötta och Jaro spelar bättre. Men i mitt tycke hade vi ingen bänk att byta med för tillfället. Jimmy (Sundman) har problem med baklåret så det var inget alternativ och (André) Martins har i och för sig varit på träningarna den senaste veckan men det är inte samma sak som att han kan spela i ligan, säger Lyyski.
Och just Forsell som kom in slutet av matchen hade ett frisparksläge på stopptid . Men den blev ingen klassisk målhistoria som den i ligapremiären mot Inter.


Saknade stor profil
Det blev alltså inga mål framåt för IFK i matchen. Men backlinjen höll å andra sidan tätt för andra matchen i rad. Men Lyyski var ändå inte helt positivt inställd till försvarets insats.
– Jag är inte nöjd ännu utan det finns mycket arbete kvar att göra. Till exempel så tar de steget ner för tidigt och det är inte bra, säger Lyyski
Till IFK:s backlinjes fördel var kanske också att Jaros på förhand farligaste spelare, Eremenko jr, inte kom till spela på grund av skada och att Venace Zeze som tidigare på säsongen varit en giftig anfallare inte lyckades inte skapa mycket i matchen innan han blev utbytt.
– Jag tycker snarare att det var synd att junior inte kom till spel. Särskilt för publiken skull. Det är alldeles för sällan vi får hit stora profiler som spelar, säger Lyyski.


Stabilare backlinje
Även om Lyyski inte var helt nöjd med försvarsspelet så börjar ytterbacken Patrik Rikama känna sig tryggare i sitt samspel med de övriga i försvaret.
– Det känns tryggt och vi vinner nu en mot en situationer. Då kan vi ta ett överläge, säger han.
Men ett avbräck kom i försvarsspelet under matchen när en haltande Ekiabhi Okoduga fick bytas ut i halvtid. Hur läget är ställt med honom visste IFK:s läkarteam inte under söndagskvällen, men han ska undersökas under dagen. I hans ställe fick i stället Ante Simunac hoppa in på kanten.
– Ante gör det bra, han kommer genast in med hela hjärtat och det är roligt att se, säger Rikama.
Men trots hårt arbete och mycket hjärta i gårdagens match ligger IFK fortfarande på jumboplats i tabellen med tre poäng på sex spelade matcher.

Text: MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax

tfn 528 478

Foto: FREDRIK TÖRNROOS

fredrik.tornroos@nyan.ax