FOTBOLL. IFK Mariehamns damlag har vunnit Upplandstrean två år i rad, men eftersom ett finskt lag inte får avancera längre än så i det svenska seriesystemet är laget kvar i trean även den här säsongen.

Men med tanke på den generationsväxling laget går igenom är kanske division III en lagom nivå 2016. Tre spelare från fjolårets guldlag har gått till Åland United – Ann-Sofie Gripenbeg samt systrarna Isabella och Olivia Mattsson – och en handfull andra har lämnat Åland för studier på annan ort.

Årets lag har breddats av ungdomar från klubbens juniorled, och lejonparten av truppen utgörs av spelare födda mellan 1997 och 2000.

Åldersstrukturen gör spelare som Melanie Karring (född ’96), Daniela Svebilius (’96), Lina Holm (’97) samt Nona Bamberg (’97) till rena veteraner i sammanhanget, som ger laget stadga.

I söndagens hemmapremiär på WHA:s konstgräs såg Holm med två mål i andra halvlek till att hjälpa det unga IFK till seger mot Roslagsbro med 5–0. Hemmalagets övriga mål gjordes av Nathalie Toivonen, Maya Löfkvist och Cajsa Sjölund.

– Vi har mött ganska tufft motstånd på försäsongen och tvingats spela mycket försvarsspel. I dag hade vi mer boll och förde spelet. Det stod tidigt klart att vi var det bättre laget, och vi borde haft en större ledning än 2–0 i paus, säger tränaren Per Löfkvist vars lag föll i seriepremiären borta mot Upsala IF med 1–5.