DELA

IFK-bowling är klart för ettan

BOWLING. Häng på förstaplatsen inför den avslutande omgången.

Då vann IFK Mariehamn fem raka matcher – och gick upp i division I.

– Ett mål vi har jobbat hårt för att uppnå. Vilken lättnad, säger Katarina Sundberg som hade högst snittscore av alla i helgen.
IFK Mariehamn var en hårsmån från att ta klivet upp i division I redan förra säsongen – men föll på upploppet.

Därför gick lättnaden att ta på när laget vann alla sina fem matcher i division II:s sista omgång i helgen och säkrade avancemanget till Ettan.

– Ja, i fjol var besvikelsen totalt när vi missade förstaplatsen med så liten marginal. Jätteroligt att vi kunde ta hem det den här gången, vilken lättnad, säger Katarina Sundberg.

Hennes 213,60 var omgångens högsta snittscore; övriga IFK:are i laget var Jonas Andersson, Oskar Mattsson, Sebastian Cronholm, Mats Rosberg och reserven Ove Pellas.

IFK var tvåa inför den avslutande omgången, 260 poäng bakom TuUL. Men när IFK inledde med två raka vinster medan TuUL förlorade sina två första matcher var förstaplatsen inom räckhåll för IFK inför den tredje matchen när de båda topplagen möttes.

Seriefinal

När IFK också vann den matchen (924–881) låg vägen mot division I-avancemang vidöppen.

– Det var otroligt mycket nerver i matchen mot TuUL och otroligt dålig bowling (skratt). När vi slog dem kände vi att vi var väldigt nära seriesegern, samtidigt som jag tror att luften gick ur dem lite, säger Katarina Sundberg.

Och när IFK sedan slog både tabelljumbon TPS 2 och RBC i sina avslutande matcher var saken klar – och till hösten spelar IFK Mariehamn division I-bowling igen för första gången sedan säsongen 2012-13.

Avståndet ned till TuUL på andra plats blev till slut 513 poäng. TPS 2 blir sist i serien och åker ur division II.

”Betyder mycket”

– För motivationen tror jag det betyder mycket för våra spelare att få hålla till på en högre nivå. Jag tror att den nivån vi har hållit i år räcker också i division ett. Samtidigt ska man komma ihåg att man måste hålla en jämn och bra nivå i Ettan, man har inte råd att ha en dålig dag för då förlorar man, säger Sundberg om division I som också innebär att IFK inte får spela på hemmaplan nästa säsong.

– Nej, det är jättetråkigt men vi har för få banor (8) i Idrottsgården eftersom det är tolv lag i serien. Det är färre sammandrag men mer bowling när man väl spelar, det är matcher både på lördag och söndag under omgångarna.

Hur tror du att ni står er i konkurrensen?

– Kan vi bli ett mittenlag i division ett ska vi vara nöjda.

IFK kan också komma att förstärkas till nästa säsong.

– Ja, jag vet att Oskar (Mattsson) redan pratat med några han spelar med i AIK i svenska elitserien. De är jättesugna på att komma över och spela i Finland, så vi får se om vi kan få med oss några av dem till nästa säsong. Men vi har inte talat så mycket om fortsättningen i föreningen, vi får fira det här först, avslutar Katarina Sundberg.

BK Käglan vann fyra av fem matcher i division III-sammandraget i Hangö och slutar därmed trea i tabellen. Laget bestod av: Peter Velander, Sam Andersson, Kim Mattsson, Caroline Blomqvist och Bjarne Aspgård. Velander blev med sin snittscore om 200,40 bäste poängplockare i omgången.

BC Clipper tog tre av sex matcher i division IV-omgången i Ekenäs och slutar därmed tvåa i tabellen, 383 poäng bakom segrande B28 från Pargas. Laget bestod av: Amadeus Ahonen (poängbäst i omgången med 215 i snitt), Dennis Bergman, Peter Mattsson, Peter Bergman och Kenneth Mattsson.