DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>TACK, PAPPA Jani Lyyski kramade om sin far efter dennes sista match som huvudtränare för IFK Mariehamn. Pekka Lyyski hann med att leda Grönvitt i totalt 658 matcher under alla sina år i klubben.

IFK avslutade med seger (IFK-VPS 2–0)

FOTBOLL. Det heter att motivation slår klass.

Men ett högmotiverat VPS, som spelade för att undvika ett nervigt kval mot PK-35, hade inte mycket att sätta emot ett IFK Mariehamn som nästan inte hade något att spela för.

Klass slog motivation.

Och kanske fanns ändå orsaker till att slita för de grönvita som ville avsluta snyggt inför hemmapubliken, behålla sin sjätteplats som garanterar en extra hemmamatch i ligan nästa säsong – och framför allt ge ett värdigt avsked till Pekka Lyyski, huvudtränare sedan 2002.

För det märktes att IFK var minst lika tänt som VPS inledningsvis.

Och halvtidssiffrorna 5–1 (i avslut mot mål) och 7–2 (i hörnor) skvallrade om att det var IFK som kontrollerade händelserna på Wiklöf Holding Arenas hala gräsmatta (siffran på spelare som halkade omkull under matchen var i paritet med Grönvitts skottstatistik).

Målet lät dock vänta på sig till fem minuter efter paus.

Det var då som Duarte Tammilehto lyfte in en frispark som Kristian Kojola nickade i ribban – och som Dever Orgill tryckte in returen på. Jamaicanens åttonde ligamål i år (20 totalt, cupmålen inräknade).

IFK fortsatte att diktera villkoren även efter ledningsmålet, och med tjugo minuter kvar att spela kom Kristian Kojola återigen nära att göra mål på nick på ett fint Brian Span-inlägg.

Den verkliga VPS-desperationen saknades, men med tanke på att Vasalagets närmaste konkurrent KTP också de låg under fanns det heller inget fog för stress – därtill var IFK också för bra.

Gästerna försökte få mer offensiv tyngd när både Jordan Seabrook och Steven Morrissey byttes in, och strax därefter kom ex-IFK:aren Juho Mäkelä nära när han stötte ett inspel strax utanför.

IFK å sin sida fortsatte att skaffa farliga lägen på fasta situationer, och segern var till slut odiskutabel. I den 87:e minuten såg Aleksei Kangaskolkka till att fastställa slutresultatet till 2–0 efter att Henri Sillanpää släppt retur på ett stenhårt Dever Orgill-skott.

Därmed fick Pekka Lyyski en seger i sin sista match som tränare för IFK Mariehamn.

 

IFK Mariehamn slutar sexa i årets Veikkausligan.

SJK vinner ligaguld före tvåan RoPS och trean HJK.

Jaro åker ur, KTP tvingas kvala.