IFFK vände och vann

FOTBOLL. Det började dåligt och skulle bli värre. Men så ryckte IFFK upp sig och kunde vända matchen till riktig underhållande tillställning med seger som avslut.
Knappt 200 personer satt bänkade på Markusböle för att se hur det nyblivna division II-laget IF Finströmskamraterna skulle stå sig mot topptippade Pallo-Iirot från Raumo. I några minuter trotsade hemmalaget motvinden och satte press på sina motståndare, men därefter skulle gästerna ta kommandot.
Framför allt var det trion Jarkko Reinikka, Juho Torkkeli och argentinaren Diego Cordoba som med otroligt kvicka ben lyckades bryta sig in genom backlinjen gång på gång. Ett stolpskott i sjunde minuten åtföljdes av ett helt rättvist ledningsmål i 13:e minuten. Det var Torkkeli som i ett två mot ett-läge kunde rulla in P-Iirots mål i bortre stolpen bakom en chanslös Tommy Lundberg.
Därefter följde en rätt ointressant kvart där spelet böljade på mittfältet med många luftbollar. Efter drygt en halvtimmes spel hade IFFK sin första riktiga kvitteringschans när tre olika spelare hade möjligheten att sätta in bollen på varsin retur. Laget vaknade till och Amos Ekhalie, inlånad från IFK Mariehamn, var bara en hårsmån att göra sitt första åländska mål efter att ha dribblat förbi flertalet spelare, men gästernas målvakt Antti Keskitalo stod i vägen.

Mål på direktskott
Med vinden i ryggen i andra halvlek, klev IFFK ut på gräsplanen med ett helt nytt självförtroende. Passningsspelet var stundtals delikat och Ekhalie visade upp sin otroliga teknik. Han dribblade sig enkelt förbi P-Iirots spelare och skickade iväg passningar med både in- och utsidan av fötterna, liksom genom oväntade klackar mitt i steget – en show som publiken förtjust följde.
I 51:a minuten skickade IFK:s andra utlån, Johan Carlsson, i väg en långboll som Mikael Sundström stack i väg på – men den utrusande målvakten hann före. Två hörnor senare låg ett mål i luften, och mycket riktigt. I 59:e minuten fick Peter Lundberg en boll perfekt i fötterna, vände om, sköt utan att tveka direkt i mål och kvitteringen var ett faktum.
Stärkt av läget, skickade Sundström tre minuter senare iväg en boll från högerkanten som Jamal Shafie satte pannan på. Bollen studsade ut i en retur som han själv tog hand om, vilket resulterade i 2–1.

Fungerande delar
När sedan Tommy Lundberg vackert räddade ett friläge av Cordoba, var segern i hamn.
– Det kan inte bli mycket bättre än en seger i premiären, säger tränaren Thomas ”Töppe” Nordström efteråt.
Han tycker laget fungerade bra både försvars- och anfallsmässigt.
– Jag är glad att vi skapade så många kvalificerade målchanser. Vi kunde gjort något mål till på dem vi hade, men det spelar mindre roll. Det viktiga är att vi vann med 2–1.

Farliga yttrar
Motvinden i början på matchen påverkade hemmalagets spel enligt Nordström, liksom P-Iirots kvicka anfall.
– De fick bra längd i sitt spel. Vi visste inte hur de skulle spela och de hade flera farliga yttrar. Det var lite tufft, men vi lyckades ju också skapa en del.
En seger i premiären betyder för honom bara en försmak på vad som ska komma.
– Det är helt enkelt så att vi vill vinna alla matcher, säger Töppe Nordström med ett leende.