DELA

”Idrotten har blivit mer elitinriktad”

IDROTT. I 39 år har Gun Nordlund jobbat på Ålands idrottsdistrikts kansli. Nu går hon i pension.
– Jag tror inte jag lämnar idrotten helt. Jag kan ju alltid ringa hit och fråga om jag får vara funktionär, säger hon.

I dag jobbar Gun Nordlund sin sista dag på ÅID:s kansli. Det finns bara ett sätt att inleda avskedsintervjun. Med den mest klassiska idrottsfrågan av dem alla.
Hur känns det?
– Jag vet inte. Jag har inte riktigt hunnit känna efter än.
När Nordlund anställdes av ÅID som 24-åring var det meningen att hon skulle vara vikarie i sex månader. Men hon blev kvar.
– De här åren har gått så fort. Det har hänt så många olika saker, tiden har bara rusat iväg, säger hon.
När Nordlund började ansvarade ÅID för sju idrotter. Cykel, friidrott, orientering, simning, skidning, ishockey och slalom. Ett tag ansvarade man även för gymnastiken. I dag sköter ishockey, gymnastik och slalom sig själva.
Nordlund friidrottade som ung, tog brons i höjdhopp i junior-EM 1966! På ÅID fick hon snabbt lära sig att ingen idrott fick favoriseras.
– När jag började var det viktigt att alla idrotter skulle ha en egen skjorta. Skjortan var i Ålands färger och på friidrottarnas stod det ”friidrott”, på orienterarnas ”orientering” och så vidare. Jag minns att jag åkte till ett möte med orienterarna och jag hade på mig en skjorta som det stod friidrott på. Då sa de direkt att jag skulle ha en där det stod ”allmän”. Jag skulle jobba för alla, och det tycker jag att jag har gjort också.

Ny verksamhetsledare

Ia Colérus
har anställts som ny verksamhetsledare på ÅID. Hon kommer ursprungligen från Hangö, har bott länge i huvudstadsregionen och flyttade till Åland för ett och ett halvt år sedan.
– Jag tror det kan vara en fördel att komma in utifrån, jag kan slänga fram dumma frågor om varför gör vi si och varför gör vi så. Samtidigt har jag inte samma bakgrundskunskap som en ålänning har om allt och alla. Det får jag lära mig eftersom.

Läs mer i papperstidningen.Text och foto:
Malin Lundberg

malin.lundberg@nyan.ax