DELA

I kväll spelar ÅU på WHA

FOTBOLL. De regerande finska mästarna Åland United möter Nice Futis på WHA i kväll.
– Det ska bli jätteroligt. Planen är i bättre skick än den i Markusböle och jag hoppas att mer publik hittar dit än till våra tidigare hemmamatcher, säger tränaren Marianne Miettinen.
Klockan 18.30 i kväll är det avspark i matchen mellan Åland United och Nice Futis, Björneborgslaget som för närvarande ligger sjua i tabellen.
– Det är lite överraskande att det inte gått bättre för dem. De har så många bra spelare, bland annat deras målvakt Siiri Välimaa, mittbacken Maiju Hirvonen och anfallarna Kiia Laine och Anna Auvinen. De är alla uttagna till B-landslagsmatchen senare i juni, säger Marianne Miettinen.
Auvinen som Miettinen nämner leder för närvarande damernas skytteliga och hon ligger också delad tvåa i Veikkausbörsen.
– Vi vet hennes starka sidor och hurdana bollar hon vill ha. Det är Kiia Laine som matar henne med bollar. Jag tror dock inte på att punktmarkera henne. Gör man det försvinner ju en av våra spelare också. Vi måste kunna lösa det med vårt vanliga spel, säger Miettinen.

Fysiskt lag
Miettinen anser att Nice Futis är det mest fysiska laget i hela damligan.
– De spelar småfult, är jättehårda i alla närkamper och försvarar jättetätt. Men vi har haft störst problem mot lag som inte anfaller alls och jag tror att Nice Futis anfaller mer än exempelvis TPS. De spelar jätterakt och snabbt så vi måste vara på tårna och redo för snabba omställningar, snabba bollar och höga luftbollar.
Åland United själva har på senare tid mer och mer hittat det spel man vill spela. Men ännu finns saker att slipa på.
– Vi har haft problem i sista tredjedel. Vi måste bli mer bestämda där för att göra fler mål. Vi måste komma med snabbare lösningar, få in mer folk i boxen snabbare och våga ta mer skott – för vi har många spelare med bra skott, säger Miettinen.
Inför kvällens match saknar Åland United några spelare. På skadelistan finns Josefin Danielsson som skadade knät när hon spelade med IFK Mariehamn i söndags. Hanna Salmén dras med en gammal skada och spelar tidigast i juli. Satu Kruus och Sanna Vahtera spelar inte heller med Åland United förrän efter uppehållet. (ml)