DELA

I kväll möter IFK Gnistan i cupen

FOTBOLL. I kväll spelar IFK Mariehamn sin tredje match i Finska cupen. För motståndet står division II-laget IF Gnistan.
– Jag förväntar mig att vi ska dominera matchen, säger IFK:s tränare Pekka Lyyski.
IFK Mariehamn möter IF Gnistan på Fair Play Arena i Helsingfors i kväll klockan 18.30.
– Inför säsongen läste jag att sakkunniga som följer division II rankar Gnistan som det bästa laget i deras zon, säger IFK:s tränare Pekka Lyyski.
IFK har hittills mött två andra division II-lag i cupen. Först besegrade man Pallo Iirot med 1–0 och därefter Someron Voimat med 3–0. Gnistan i sin tur har besegrat division IV-laget RiRa med 3–1 samt division III-lagen SC KuFu-98 och Ponnistus med 3–0 respektive 6–2.
– Gnistan är ett mer namnkunnigt lag, ett lag med mer ligarutin och division I-rutin än de lag vi mött tidigare i cupen. De har många spelare som gått juniorskolan i HJK, säger Lyyski.

Tunn trupp
IFK i sin tur reser till Helsingfors med en tunn trupp. Ekhiabhi Okodugha stannar hemma på grund av en skada han ådrog sig mot Jaro i söndags, Johan Carlsson är inte helt återställd från sin bristning i baklåret och Sebastian Strandvall får inte spela eftersom han redan spelat en match för Haka i cupen.
Långtidsskadade Fredrik Appel följer inte heller med och Johannes Nordström stannar hemma på grund av skola. Wilhelm Ingves finns dock åter med i truppen efter att ha varit borta på grund av en fotskada.

Dominera
IFK:s målsättning är att vinna mot Gnistan och gå vidare i cupen. Pekka Lyyski förväntar sig att ligalaget ska dominera matchen.
– Vi ska föra spelet och få bollen dit vi vill ha den förbi deras backlinje. Samtidigt ska vi se till att de inte gör något mål. Jag förväntar mig att vi ska hålla ett högre tempo än dem, det måste man förvänta sig när man möter ett division II-lag.
De senaste två ligamatcherna har IFK, vars försvar varit skakigt i början av säsongen, hållit nollan.
– Men det är för tidigt att säga att det fungerar bra. Håller vi nollan även mot HJK i ligamatchen på lördag kan man konstatera att det inte är slumpmässigt, säger Lyyski.
IFK har under de senaste matcherna inte heller producerat något mål framåt.
Är det med tanke på det bra att möta ett lite lättare motstånd nu för att kanske få igång målskyttet inför HJK-matchen på lördag?
– Nu fokuserar vi först och främst på den här matchen. Vi tar en match i taget.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax