DELA

I höst får Eckeröhallen nytt konstgräs

FOTBOLL. Om allt går enligt planerna anläggs en ny konstgräsmatta i Eckeröhallen i höst.
– Vi hoppas verkligen att det ska leda till fler bokningar av hallen, säger Ove Sundblom på driftsbolaget Eckeröhallen Ab.
Nyligen beslöt landskapsregeringen att förnya kontraktet med driftsbolaget Eckeröhallen Ab. Pappren är ännu inte påskriva, men meningen är att bolaget ska fortsätta driva Eckeröhallen i fem år till.
Eckeröhallen Ab kräver dock att den nuvarande konstgräsmattan byts ut. Landskapsregeringen har reserverat 300.000 euro för ändamålet och i går begärde man in anbud på arbetet via sin hemsida.
– Vi kommer även att annonsera i lokalpressen och sedan skickar vi riktade förfrågningar till företag och leverantörer som vi och driftsbolaget känner till, säger projektingenjör Elisabeth Rosenlöf på landskapsregeringens byggnadsbyrå.
Senast den 17 juni ska anbuden vara inlämnade. Tanken är att mattan byts i oktober.
– Den tidsplanen skulle passa oss. Arbetet skulle inledas direkt efter hundutställningen och vara klart innan IFK Mariehamns ungdomsturneringar drar igång sista helgen i oktober, säger Ove Sundblom.

Modernt gräs
Den nya konstgräsmattan ska uppfylla de nordiska kraven för breddfotboll från 1 januari 2006.
– I dag har vi andra generationens konstgräs i Eckeröhallen. Det är ett konstgräs med ett väldigt kort strå och gummikulor laddat ändå upp till ytan. Tredje generationens konstgräs bygger på samma system men gräset är längre och stråna sticker upp högre ur gummikulorna, förklarar Sundblom.
Han tillägger att de åländska fotbollsutövarna konsulterats när man bestämt hurdant konstgräs man vill ha i hallen.
– Jag tror det bästa är att gå efter vad användarna tycker. Både IFK Mariehamn och Åland United har spelat mycket på konstgräs och de vet vad de tycker är bra. Därför har vi pratat med dem för att få höra deras åsikter.
Kan man få en riktigt bra konstgräsmatta för 300.000 euro?
– Ja det tror jag. Det beror förstås på hur mycket fyllnad man ska använda. Nu har vi begärt ett brandskyddsanpassat konstgräs där gummit är speciellt konstruerat för det här ändamålet. Om det skulle bli för dyrt finns möjligheten att använda svart gummi, sådant som finns på Jomala konstgräs till exempel. Det är gjort av återanvändna bildäck och är billigare.

Mer bokningar
Sundblom hoppas att en ny konstgräsmatta leder till fler bokningar av Eckeröhallen.
– Med en förstklassig plan har vi möjlighet att locka hit bättre lag från Stockholmstrakten som ratat oss tidigare.
Dagens Eckeröhallen gästas nästan uteslutande av seniorlag från division fyra och nedåt samt ungdomslag. Lag från trean och uppåt anser att mattan har för dålig kvalitet och ratar hallen.
– I Sverige består alla lag ner till division två av proffs- eller halvtidsproffs. De kan komma iväg och träna några dagar även på vardagar. Vi skulle kunna utöka vår verksamhet om vi kunde locka hit de lagen, tror Sundblom.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax