DELA

”Hoppas jag inte står där ensam”

FOTBOLL. Midsommarfirandet i Engelska parken har legat på is sedan 2012.

Nu kommer Åland United att väcka traditionen till liv igen – frågan är bara vem som ska resa stången?

– Alla som vill får mer än gärna hjälpa till, säger ÅU:s sportchef Mikael Virta.
Midsommarstången i Engelska parken brast sommaren 2012, och sedan dess har inget firande ordnats på platsen. Efter att Åland United i vintras tillfrågats av Mariehamns stad att hålla i arrangemanget kommer nu midsommarfirandet tillbaka till parken med traditionell lövning och stångresning.

– Det verkar vara en viktig sak för folk, reaktionerna har varit extremt positiva till att någon ser till att den där stången kommer upp, säger Mikael Virta.

Fotbollsklubben får ett bidrag på 2 000 euro från Mariehamns stad – ett välkommet tillskott i lagkassan.

Ringlekar utan ÅU-spelare

– Vi är i behov av all sorts finansiering som vi kan få och kan vi få den genom arbete så tar vi den, säger Virta.

Nu är frågan vem som ska löva och resa stången. Ursprungstanken var att Åland United – som har spelare från fyra kontinenter i truppen – skulle borga för en internationell touch på firandet i Mariehamn. Problemet är bara att spelarna är lediga över midsommar, och väldigt få av dem är på plats på Åland.

– Vi har spelare på semester i Kamerun och lite varstans i världen, så nu får vi visa att Åland United är mer än en fotbollsklubb om vi ska få upp den där stången, säger Mikael Virta.

Minst 24 personer krävs

– Det sägs att det behövs åtminstone 24 personer för att resa stången, och klockan nio på morgonen ska vi samlas och löva den. Jag hoppas att jag inte står där ensam i parken då. Åtminstone fem, sex personer har sagt till mig att de ska hjälpa till, men jag hoppas att det i själva verket rör sig om 50-60.

Åland United står som arrangör till midsommarfirandet i Engelska parken tillsammans med Mariehamns stad.

– Barbro Sundback ska hålla tal och så blir det ringlekar runt stången, avslutar Mikael Virta.

Oskar Magnusson

Ida Jansson