DELA

”Hoppas folk ska se att ingenting är omöjligt”

Tidskrävande gymträning?
För Tomas Boedeker är allting relativt.
På fyra månader bantade han bort 25 kilo, väckte liv i en gammal tävlingsdröm och vann över tiden.
– Jag känner mig tio år yngre tack vare träningen, säger 46-åringen.
Han friidrottade i tonåren och har ägnat sig åt kroppsbygge under stora delar av sitt vuxna liv.
När Tomas Boedeker säger att han som individuell idrottare är en ”av och på-människa” överdriver han inte.
Allt eller inget har alltid varit hans ledstjärna – och efter att ha tävlat i bodybuilding och vunnit FM-kvaltävlingar i början av 1990-talet så slutade han tvärt när dottern Ida föddes.
Han la till och med av med träningen.
– Till slut tröttnar man på dieten och den hårda träningen och jag kände inte att formen höll, säger Tomas Boedeker när Nyan möter honom på Träningsverket utanför Mariehamn där han spenderar omkring tio timmar i veckan.
– Jag har alltid haft den inställningen att tränar jag så gör jag det rejält, motionstränande finns inte för mig. Då blir det inget alls i stället och så var det under många år. Men sen kom jag till en punkt där jag kände att jag ville göra nåt för att må bättre, och ibland ångrar jag att jag inte satte i gång tidigare, för den senaste tidens satsning har fått mig att känna mig tio år yngre.


Vill inspirera
För drygt ett år sedan tog 46-åringen upp styrketränandet på allvar igen. Målet var att börja tävla igen – och att minska ner på midjemåttet.
– I november i fjol vägde jag drygt 110 kilo och hade under en tid haft problem med att ens knyta skorna. Sen inledde jag min diet och fyra månader senare var jag nere på 85 kilo inför en Masterstävling i Helsingfors. Det märks tydligt att jag mår mycket bättre nu jämfört med åren jag inte tränade, allting blir så mycket lättare när man är lättare själv.
Tävlingen i Helsingfors var Tomas Boedekers första på 21 år – han slutade femma av fem deltagare men var nöjd över att ens ha tagit sig dit – och att bodybuildingen som sport har gått in i en ny era är tydligt.
– Klassen var rakt igenom mycket bättre än på 90-talet. Det märks att det blir fler och fler som håller igång. När jag först intresserade mig för bodybuilding i början av 80-talet fanns det knappt några förebilder. Förutom Arnold Schwarznegger förstås, säger Tomas Boedeker och skrattar.
Med sin nyvunna fysik och hälsa hoppas han kunna inpspirera andra människor att träna sig till ett bättre leverne.
– Jag hoppas att folk ska se att ingenting är omöjligt. Kan jag gå från överviktig till hur jag ser ut i dag så kan alla förbättra sin fysik rejält när dom väl ger sig sjutton på det.
Å andra sidan har du tävlat i bodybuilding och vet vad den här typen av träning handlar om. För andra kanske det inte är lika lätt att övertyga sig själva om att nå resultat?
– Samtidigt ska man komma ihåg att jag var ordentligt överviktig och 45 år när jag tog tag i träningen på allvar, så det går bara man vill oavsett förutsättningar. Det man måste göra är att sätta höga mål och ta tag i träningen direkt i stället för att skjuta upp det. Jag satte upp ett mål om att ta mig till Masterstävlingen, vilket var väldigt krävande, men det gjorde också att jag kände mig tvungen att börja.
Hur stort var tvivlet från omgivningen på att du skulle lyckas ta dig till Helsingfors?
– Många var skeptiska från början, och det förstår jag med tanke på hur jag såg ut då när jag först började prata om min målsättning. Så det var nog en stor överraskning att jag tog mig till tävlingen, och efteråt har det bara varit positiva reaktioner. Jag tror jag fick en hundra likes på facebook, exempelvis.
Vad är viktigt att tänka på för dom som vill börja träna på en något mer human nivå?
– Jag brukar ge rådet att anlita nån som kan det här med kroppsbyggande och näringslära och att få råd från den personen. Det viktigaste är att se över kosten först och sen börja träna, inte tvärtom. Och så ska man strunta i hysterin kring dieter som man får via veckotidningar och kvällstidningar. Det handlar i grund och botten om sunt förnuft och intag och vad man förbränner.
– Det är också viktigt att man tar sig den tid det tar att genomföra det man bestämt sig för. Man behöver förankra detta inom familjen för att få accceptans för det man gör. Man behöver en del egentid och man behöver ha fokus. Jobbar man i motvind är det betydligt svårare att genomföra sitt projekt. Det handlar ju i grund och botten att man avsätter en del för sig själv, men i gengäld blir man en mer harmonisk och glad människa.
Jag läste nånstans att det handlar till 70 procent om kosthållningen och 30 procent om träning för att lyckas.
– Men egentligen är det 100 procent kost, 100 procent träning och 100 procent vila som gäller eftersom alla är lika viktiga (skratt). En enkel sak som kan vara en bra början är att gå promenader före frukosten, då bränner man fett. Och så kan man dra ner på dom snabba kolhydraterna från sockerkällor, vit pasta och jasminris.
Du är 46 år nu och har nyss tagit upp bodybuildingen på allvar igen. Hur länge ser du dig hålla på?
– Några år till blir det i alla fall så att jag kan börja tävla i 50-klassen om ett tag. Jag ser över möjligheten att tävla i riktiga FM 2014, men går inte det satsar jag mot Masters året därpå. Och numera finns det ju 60-klassen också, så man ska aldrig säga aldrig.Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax