DELA

Hon ska utveckla MGF på heltid

GYMNASTIK. Mariehamns gymnastikförening får en heltidsanställd som ska avlasta föreningens eldsjälar.
Hon kommer från Halmstad. Hon har studerat på idrottshögskolan i Stockholm. Hon tillhörde som junior eliten inom den svenska truppgymnastiken och voltigen (akrobatik på häst). Och hon heter Mikaela Persson.
Från och med augusti jobbar hon som föreningskonsulent för Mariehamns gymnastikförening (MGF). Bakom den något diffusa titeln döljer sig dels administrativt jobb, dels jobb med träningen.
– Jag har arbetat som lärarvikarie i Lemland nu en tid. Det ska bli kul att komma tillbaka till idrotten.

Kom med Ålfen
Via jobb på Ålandsfärjan och så småningom via åländsk pojkvän hamnade Mikaela Persson för ett och ett halvt år sedan på Åland. Aktiva i gymnastikföreningen började snabbt rycka henne i ärmen när hennes bakgrund inom gymnastiken blev känd. I dag leder hon två truppgymnastikgrupper och sitter sedan ett halvår tillbaka med i styrelsen.
Det är just truppgymnastiken som hon själv brinner mest för och som hon framför allt vill utveckla på Åland. Till skillnad från redskapsgymnastik, tävlar man i truppgymnastik i lag – och då endast i matta, hopp och fristående. Det gör den något enklare att komma in i.
– Truppgymnastiken är betydligt större i Sverige. Men vi har börjat komma igång här på Åland också.
Ett problem i dag är att föreningen saknar en så kallad thumblingmatta, som skulle behövas för att utveckla truppgymnastiken vidare och satsa på tävlingsverksamhet.

Mera läger
En ny matta skulle också göra det möjligt att i större utsträckning locka svenska och finska föreningar till Åland för läger.
– Jag tror generellt att lägerverksamheten kan utvecklas en hel del. Åland har ett bra geografiskt läge nära Stockholm, där jag också har en del kontakter till olika föreningar.
– Det är socialt viktigt för föreningen att få träffa andra föreningar.

Växande förening
Det händer mycket inom gymnastikföreningen just nu. Under de senaste åren har man tampats med överskott på medlemmarna, snarare än underskott. I dag har föreningen omkring 350 medlemmar.
En glädjande nyhet under det senaste året har varit att killarnas antal vuxit kraftigt. För tillfället finns det omkring 40 aktiva pojkar.
Hittills har MGF drivits helt och hållet på ideell basis av en handfull eldsjälar. Tanken är att Mikaela Persson ska avlasta dessa eldsjälar, så att föreningen ska kunna fortsätta växa.
– Jag känner att det finns så mycket möjligheter inom idrottsvärlden här på Åland. Det finns många unga som är intresserade och utbudet ökar hela tiden.

JENS FINNÄS