DELA

Holmström Vasaloppsdebuterar som 18-åring

SKIDOR. Den snöfattiga vintern har gjort att Isac Holmström fått hitta alternativa träningsformer inför sitt livs tävling.
På söndag gör han som 18-åring debut i Vasaloppet.
– Formen ska nog räcka för 90 kilometer i all fall, säger han.
Sedan barnsben har han följt tävlingen på tv.
I femton års tid har pappa Lennart gett ytterligare inspiration.
På söndag får Jomala IK-skidlöparen Isac Holmström äntligen debutera i Vasaloppet
– Man måste fylla 19 det året man debuterar i Vasaloppet. Jag fyller 19 i maj, säger han när Nyan träffar honom under ett träningspass på WHA i Mariehamn.
Inte mycket i omgivningen skvallrar om att vi bevittnar en uppladdning inför ett långlopp i skidor. Snön lyser med sin frånvaro, och de röda löparbanorna är Isacs enda chans att få några sista träningskilometer i kroppen som faktiskt påminner om verklig skidåkning.
– Man får ju inte känslan för snö direkt. Det är en helt annan sak eftersom man alltid har fullt fäste med rullskidor, och så är det ju inte alltid i ett riktigt skidspår. Men det är ett bra komplement nu när man inte har något annat val, det är så mycket grus på vägarna att det inte går att åka på dem heller. 30 varv runt på WHA är kanske inte alltid så kul, men nu har man ju Vasaloppet att se fram emot i alla fall, säger Isac Holmström.


Gillar långlopp
Han är en av få ålänningar i sin åldersklass som skidar kontinuerligt. Den snöfattiga vintern har irriterat, men inte lamslagit.
– Det finns ju eldsjälar som kört ut konstsnö på banan i Jomala, så det har gått att åka där relativt mycket ändå. Och sen har jag varit i Orsa och en sväng till en skidtunnel på fastlandet också. Desstuom åkte jag Finlandialoppet nyligen. Det är 50 kilometer långt i vanliga fall, men snöbristen gjorde att det bara var 32 nu, säger Isac Holmström som har en fäbless för långlopp.
– Jag gillar egentligen det mesta inom skidåkning. Men långlopp är något speciellt. Man tar ut sig helt och får visa hur stark man är, det finns ingen tur i långlopp. I sprint kan det räcka med ett snedskär så är man ute.
Deltagande i Vasaloppet hoppas Isac Holmström blir en årligen återkommande tradition.
– Det kan nog bli så att jag vill ”samla” starter i Vasaloppet. Tävlingen är speciell, man har ju sett den på tv sen man var liten och så har pappa åkt i över femton års tid. Jag hade kunnat ställa upp i Öppet spår redan som 17-åring, men det är inte riktiga Vasaloppet så jag ville vänta, säger Holmström som tack vare sitt deltagande i seedningslopp som Finlandialoppet får startled 1 på söndag, strax bakom elitledet.


Samma startled som pappa
Pappa Lennart Holmström startar i samma led.
– Hamnar man i tredje startled blir man kanske ståendes tio minuter i första backen, så det är skönt att slippa det i alla fall. Lite väntan blir det säkert, men inte så farligt.
15 800 personer är anmälda till Vasaloppet på söndag.
– Rådet jag har fått från pappa är att inte stressa upp mig i början, så att man undviker att knäcka en stav eller så. Sen gäller det att disponera sina krafter. Man får gå på hårdare de sista kilometerna om man har krafter kvar, men det lär man väl knappast ha, säger Isac Holmström och skrattar.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax