DELA

Holmén springer maraton igen

MARATON. Inför öspelen i somras meddelande Janne Holmén att det var den sista tävlingen i hans idrottskarriär.
Sedan dess har den framgångsrika maratonlöparen bytt internationella lopp mot motionärsrundor hemma i Uppsala.
Men i maj finns ålänningen åter med i startlistan på en stort maratontävling.
I somras klargjorde Janne Holmén att hans karriär som professionell löpare var över och att han inte hade för avsikt att löpa några fler tävlingar. På sin meritlista hade han då ett guld i maraton på EM i friidrott 2002, en niondeplats på VM i friidrott 2007, två OS-maror och många framgångsrika starter på olika maraton världen över.
Men nu verkar tävlingsådran göra gjort sig gällande på nytt. Om drygt två månader står han på startlinjen vid en större tävling igen. Den 23 maj ger han sig ut på de 42195 meter långa maratonloppet i Riga. Det är första gången Holmén springer Rigamaran och han har ingen koll på varken banans svårighet eller hur motståndet ser ut.
– Det var inget planerat att vara med där utan arrangörerna böjd in mig helt enkelt och då tackade jag ja. Men jag gjorde tydligt klart för dem att jag inte är någon tävlingslöpare längre utan att jag bara är en motionär. Men de ville ändå bjuda in mig, och eftersom Riga är en intressant stad så tänkte jag att det kunde vara kul, säger Holmén.


20 minuter sämre
Men någon stenhård träning inför ett maraton har det inte blivit ännu. Sedan han slutade tävlingslöpa i somras har det blivit tre lopp i veckan på runt 10-15 kilometer per gång. Men nu trappas träningen upp med lopp på runt 30 kilometerstrecket för att inte komma allt för långt i från tider runt två timmar och tio minuter som Holmén klockats för tidigare.
– Det är svårt att säga vilken tid det blir nu, men säker en 20-30 minuter sämre, säger han.
Men enligt Holmén själv är loppet i Riga är bara ett infall och inte en comeback som tävlingslöpare.
– Det ska bli roligt att springa men någon fortsättning blir det nog inte. En sån satsning med mycket träning tar upp för mycket tid, säger han.

MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax