Holmberg medaljör i Göteborg

FRIIDROTT. Fyra Ålandsfriidrottare deltog på en av världens största ungdomstävlingar.

Då slog Celina Holmberg, 12, till med årets längsta hopp i Finland.

– Dessutom åländskt rekord i F13-klassen, säger friidrottsledaren Christian Jansson.
Celina Holmbergs längdhopp om 4.92 räckte till en sjätteplats i den tuffa konkurrensen på Världsungdomsspelen i Göteborg (tyskan Lia Flotow vann klart på 5.17), trots att noteringen är bäst i Finland i år i F12-klassen och åländskt rekord för både F12- och F13-kategorierna.

Men 12-åringen skulle få sin medalj på Västkusten. I höjdhopp slog hon till med 1.46 (näst bäst i Finland i år) och tog silver tre centimeter bakom Linnea Svanhall, FIK Färjestaden.

– Längdhoppet var personrekord med tolv centimeter, noterar friidrottsledaren Christian Jansson som var på plats i Göteborg.

På 60 meter blev Celina Holmberg tvåa i sitt försöksheat på 8,98, en tid som inte räckte till final.

Hanna Wiss, tävlandes för KFUM Örebro i Sverige, sprang 100 meter på 12,30, blev trea i sitt försöksheat och tog sig till B-finalen som hon vann på fina 12,18 i –1,1-motvind.

– Ett av hennes bästa lopp någonsin. Hennes rekord på 12,01 (från 2010) löptes nämligen i +1,9-medvind, säger Christian Jansson.

Skadeproblem för Jansson

Wiss noterades också för 6.15 och en fjärdeplats i längdhopp. Malin Marmbrandt från Västerås vann på 6.46.

Sprintern Victor Jansson blev tvåa i sitt försöksheat på 100 meter med 11,15, vilket gav en plats i B-finalen. Den avstod dock Jansson från att löpa då han fick problem med en magmuskel. Sofia Södergårdh löpte även hon 100 meter i D17-klassen på tiden 13,52 vilket inte räckte till final.

– Alla sprintlopp stördes av en kraftig motvind, noterar Christian Jansson.