DELA

Högerkanten är vikt för Pronevych

FOTBOLL. Dmytro Pronevych kan vara tillbaka i startelvan på lördag. Efter två matcher på bänken ser han nu chansen när Tamás Gruborovics är avstängd.
– Absolut, säger han. Jag tror att jag finns med i laget och jag ska göra allt för att hjälpa till med en seger.
Det blev två matcher från start för Dmytro Pronevych. Två matcher och sedan ett fyra månader långt skadeuppehåll. Den 16 augusti var han med i truppen igen för första gången sedan hemmamatchen mot Honka precis i början av säsongen.
– Det är klart att det har varit en tuff tid de här senaste fyra månaderna. Men jag är glad över att killarna presterat bra och jag har försökt hjälpa till på alla möjliga sätt. Nu när jag är tillbaka kan jag hjälpa till än mer, säger han.
Två matcher från start alltså i början av säsongen. Nu har det blivit två matcher i rad på bänken för Pronevych. Utan något inhopp.
Och Pronevychs förklaring är inte speciellt dramatisk: Pekka Lyyski har inte varit helt säker på hans form efter ett så långt speluppehåll och därför valt att inte spela honom.
Inte förrän i träningsmatchen mot Gefle IF för en vecka sedan.


Spelar överallt
Mot Gefle blev det 90 minuter för Pronevych på det centrala mittfältet. På lördag får han med största sannolikhet spela framför Alexandros Pappas på högerkanten.
– Det spelar ingen roll för mig var jag spelar. Jag spelade mest central mittfältare tidigare men när jag kom hit blev det vänsterkanten för mig. Men jag ser ingen större skillnad på det eftersom allt handlar om att göra mål och det spelar ingen roll varifrån man gör dem, säger Pronevych.
Nej, Pronevych är nog allra mest glad över att äntligen vara tillbaka. Från början handlade det om en överansträngd ljumske som hindrade honom från spel mot KuPS i slutet av april. Strax därefter kom beskedet: två månaders frånvaro.
Det blev till slut fyra månader.
– Nu hoppas jag först och främst att vi får med oss ett bra resultat mot Tampere. För det andra hoppas jag att vi kan göra det på bra sätt med bra fotboll som våra fans gillar, säger Pronevych.


Bara viktiga matcher
Och fansen är viktiga för Pronevych. Efter de här två senaste matcherna på bänken har folk kommit fram och frågat varför han inte spelat och att de gärna sett honom på planen.
Så, samtidigt som den långa skadeperioden varit jobbig har han hela tiden känt stödet från IFK:s supportrar. Och efter två ligamatcher på bänken samt en hel träningsmatch är Pronevych redo för större uppgifter.
– Vi är i den del av säsongen där varje match och varje poäng är viktig. Och vi har ju fortfarande chans att vinna ligan, säger han.
Redan på lördag kan IFK i alla fall ett ordentligt ryck från Tampere United i striden om Europaplatserna. Just nu är TamU fyra poäng efter IFK och den siffran bli än större efter lagens möte i Tammerfors.

Text och foto: JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax