DELA

Historiskt, United

FOTBOLL. Segern mot Nice Futis tog Åland United upp på tredjeplats i Damernas liga.
Men i maratontabellen fick man lämna den.
– Att vara tvåa genom tiderna är fantastiskt, säger tränaren Gary Williams.
Lördagens vinstmatch mot Nice Futis (4–2) var en i raden för framgångssagan Åland United som tagit två ligatitlar (2009 och 2013) sedan klubbens bildande på hösten 2004.
Men de tre poängen mot Porilaget Nice Futis väger desto tyngre i ett historiskt perspektiv. Tack vara dem gick Åland United förbi HJK i Damernas ligas maratontabell och ligger numera tvåa bakom Honka. United har under sina åtta ligasäsonger samlat ihop 350 poäng på 172 matcher, två poäng fler än HJK och 26 färre än ettan FC Honka. Åländskornas vinstprocent under ligaåren ligger på imponerande 63,95 och snittpoängen per match är 2,03.
– Jag kan bara stå till svars för 23 vinster, sex oavgjorda och två förluster under min tid i klubben, men det är fantastiskt för Åland United att vara näst bäst genom tiderna, säger Gary Williams och får medhåll av sin assisterande tränare Mikael Virta.
– En ytterligare bekräftelse på att vi är en av de riktigt stora föreningarna i modern tid inom finländsk damfotboll. Hoppas folk på Åland förstår och kan uppskatta detta. Det är fantastiskt att vi passerat HJK som fortfarande är den allra största klubben om vi räknar med hela historien, alltså före FM-serien blev Damernas Liga.
Om Åland United vill behålla sin andraplats i maratontabellen – och sätta press PK-35, ettan i årets Damernas liga – även över Kristi himmelsfärdsdag vill det till att laget vinner torsdagens match mot Pallokissat på WHA. Samma dag spelar HJK hemma mot jumbon ONS.


”Enkel och effektiv fotboll”
– Det kommer inte att bli en lätt match. Pallokissat underpresterade i fjol men har fått anfallaren Signy Aarna i år som gör att de skapar mer framåt. De spelar enkel och effektiv fotboll, och kan hota både centralt och på kanterna, säger Gary Williams.
För att besegra Pallokissat, ligafyra på samma poäng som ÅU, blir en av nycklarna att stänga passningsvägarna för Pallokissats försvarare till Signy Aarna, tror Willams.
– Vi ska inte låta deras backar känna sig bekväma med bollen, vi måste sätta press på dem direkt. Då kommer de att få svårt att slå långa bollar på sin anfallare. Och sen när vi vinner boll gäller det att byta kant, sträcka ut Pallokissats lag och hitta luckor i deras försvar. Deras försvarsspelare är inte så snabba.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax