DELA

Historiskt derby på Vikingavallen

FOTBOLL. Forna tiders lokalderbyn kunde locka nära ett tusentals åskådare.
Kvällens möte mellan Jomala och FC Åland är ”Jickens” första division III-derby på över tjugo år – och nu hoppas spelarna att suget efter lokalfotboll på Åland ska göra derbyt till en folkfest. Nyan fick ett snack med lagkaptenerna Mikael Signell och Andreas ”Ante” Jansson inför matchen i kväll.
Vi sammanför två fotbollsgenerationer på Vikingavallens konstgräs för att prata åländsk fotboll då och nu inför derbyt mellan Jomala IK och FC Åland i kväll.
FC Ålands lagkapten Andreas ”Ante” Jansson, 31, hann uppleva det sista av vad han kallar de ”gamla” derbyna på Åland på division III-nivå.
JIK:s lagkapten Mikael Signell, 18, var inte ens född när Jomala IK spelade sitt senaste lokalderby i division III för drygt tjugo år sedan. Förr om åren, innan IFK Mariehamn inledde sin vandring mot Veikkausligan, kunde fyra åländska lag göra upp i ”trean”: förutom Grönvitt även IFFK, Sunds IF och Jomala IK. Dessutom har Hammarland figurerat i division III-sammanhang på senare år.
– På den tiden var det krig om varje millimeter på planen. Det smälldes på extra i närkamperna, och jag tror jag fick vara med om de sista matcherna när det verkligen var så. Jag var väl 16–17 år och då var det verkligen ett derby med mycket folk på läktarna, säger ”Ante” Jansson som spelat division III-derbyn med både HIK och IFFK
– Men jag tror att det kommer att bli en del folk även den här gången.
Janssons Siffk var ett topplag i Rikstrean i fjol och blev inför den här säsongen FC Åland i samarbete med Hammarlands IK.
Mikael Signells Jomala har nått division III-status efter att ha avancerat från division IV i fjol som nykomlingar.
– Det här blir mitt första derby, och så är det nog för de flesta på plan. Det ska bli jäkligt roligt att se hur lagen står sig mot varandra när det verkligen gäller i stället för att bara jämföra i tabellen, säger han.
Hur stor är rivaliteten mellan JIK och FC Åland?
– Självklart vill man komma högst upp i tabellen och bli bästa åländska lag, men det är ju inte så att man jublar om FC Åland har förlorat, säger Mikael Signell.
– Det bästa vore ju om båda lagen var med och krigade i toppen. Det vore det bästa för åländsk fotboll om båda två går bra i serien, säger ”Ante” Jansson.
FC Åland-kaptenen menar att derbyn i division III är bra för intresset, men att en tydligare spets vore bättre för kvaliteten.
– Det ultimata vore att få ett åländskt lag i division II eller kanske ett steg till. Då får man en mer naturlig stege upp till ligan och IFK, och på så sätt kanske man kunde få fler åländska ligaspelare jämfört med nu när det bara är ett fåtal. Något form av samarbete mellan klubbarna kanske skulle kunna lyckas, även om det såklart är bra för intresset med derbyn, säger ”Ante Jansson”.
– Och det känns som att alla olika kombinationer av samarbeten redan har gjorts på den här holmen, säger Mikael Signell.
– Jo, det är skönt med ett till åländskt lag i serien, så att man slipper en bortaresa till, säger ”Ante”.


”Kommer att smälla”
Mikael Signell:
– Allt är ju relativt. Det är ganska långt att åka till Sund också (skratt).
Inför kvällens match parkerar hemmalaget Jomala IK på en åttondeplats i tabellen, med åtta poäng upp till serieledande KaaPo och sex poäng ned till jumbon VG-62.
FC Åland har fått upp farten på slutet och återfinns efter tre raka segrar på en fjärdeplats i serien, fyra poäng från förstaplatsen.
– Vi har börjat att få tillbaka de som pluggar i Sverige och Finland vilket gör att vi får ett konkurrenskraftigt lag. Och så har vi fått Rezgar Amani som har ligarutin, det är en kille som kan hålla i bollen och som vågar utmana, säger ”Ante”.
– Vår trupp har varit hyfsat intakt hela året. De som har pluggat i Sverige har ändå kunnat vara med på matcherna. Jag trodde nästan att omställningen från division fyra till division tre skulle vara större, men vi har varit bra med i de flesta matcherna förutom 0–7-förlusten mot KaaPo, säger Mikael Signell.
Vad är viktigast att tänka på i ett derby?
– Att man inte är alltför övertänd. Det gäller att tänka över vad man håller på med. Man vet ju vilka i laget som är de mer hetlevrade så man får väl hålla ett extra öga på dem så att de vaktar sin tunga, säger Mikael Signell och skrattar.
”Ante” Eriksson:
– Både hjärna och hjärta behövs ju. Man måste ge 100 procent i varje närkamp. Samtidigt gäller det att hålla nerverna i styr. Men lite ska det smällas på. Det är ju derby.
– Det kommer att smällas på, avslutar Mikael Signell.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax