DELA

Hietanen ser fram emot att möta sitt gamla lag

FOTBOLL. Åland United ställs emot damallsvenska Hammarby i en träningsmatch i morgon.
– Det ska bli roligt, jag känner ju många av tjejerna bra, säger ÅU:s Nina Hietanen som spelade i Hammarby förra säsongen.

Nina Hietanen inledde fotbollssäsongen 2009 i stockholmsklubben Hammarby. Efter att ha fått för lite speltid flyttade hon sedan till Skåne och Stattena, och inför säsongen 2010 blev Åland United hennes nya klubbadress. I helgen möter Hietanen och hennes nya lagkamrater Hammarby i en träningsmatch.
– Jag vet inte hur mycket som har ändrats i laget och om de har många nya spelare, men bland annat deras målvakt Leena Puranen känner jag riktigt bra, säger Hietanen.
Inför helgens match skriver Hammarby på sin hemsida att man förväntar sig att ÅU ska backa hem och att man själv ska vara det lag som för spelet.
– Vi måste kanske vara starka försvarsmässigt, men inte ska vi bara rikta in oss på försvar, vi ska skapa chanser också, säger Hietanen och tillägger:
– De har bra lag i Sverige och Damallsvenskan är kanske lite bättre än finländska ligan. Lagen där spelar lite snabbare, men jag tror att Hammarby blir en bra motståndare för oss.

Fokus på försvar
Marianne Miettinen, Åland Uniteds tränare, delar Hietanens åsikt.
– Jag vet ju att allsvenska lag är mycket vanare med att hålla ett högt tempo och nu är det upp till oss att hänga med i det tempot. Det är något vi har försökt träna på under varje träning sedan jag kom hit för två månader sedan, nu får vi se hur det räcker till. Tanken är i alla fall absolut inte att vi ska falla hem och vänta på att de ska anfalla. Vi måste våga spela, pressa högt och hålla bollen inom laget.
Miettinen erkänner dock att ÅU fokuserat mer på försvar inför den här träningsmatchen än vad man gjort inför tidigare matcher på försäsongen.
– Tanken inför den här matchen och inför matchen mot Tyresö nästa helg är att det blir ett bra test för oss försvarsmässigt. Nu får vi se hur vi klarar av att försvara oss mot lag som spelar med högt tempo och som har ett bra passningsspel. Nu får tjejerna också se vad de har att vänta i Champions League-matcherna. Även om det är långt dit är det bra att få ett test så här tidigt, då är det lättare att veta vad man behöver träna på sedan.

Tunn backlinje
Inför söndagens match har Miettinen de flesta av sina spelare tillgängliga. I backlinjen ser det dock lite tunt ut efter att Frida Thilén och Caroline Sjöblom drabbats av förkylningar samtidigt som Sanna Wahtera ännu inte är i matchform.
– Hon hade en ljumskskada innan hon kom hit och hon är inte hundra procent frisk ännu så hon står över. Men Frida borde kunna komma med på lördag och Kati Nyman kan spela i försvaret. Dessutom kommer jag att ta med två spelare från utvecklingsgruppen, Josefine Danielsson och Maryette Karring, och Karring kan spela vänsterback.
De många förkylningarna i laget har tyvärr stört uppladdningen inför matchen.
– Vi har inte kunnat ha så mycket taktisk träning med hela laget som jag hade tänkt att vi skulle ha. Nu under torsdag (läs i går) och fredag ska vi satsa mer på det när vi har mer folk på träningarna. Vi fortsätter att träna snabba omställningar i försvarsspelet och anfallsspelet. Det kommer att bli ett högre tempo på lördag än vad många av tjejerna är vana med, avslutar Miettinen.

Fotnot: Under fredagen bestämde man sig för att ställa in träningsmatchen mot Hammarby på grund av snöoväder.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax