DELA

Henriksson glänste i tävling på hemmaplan

GYMNASTIK. Mariehamns gymnastikförening rundade av helgens tävling på hemmaplan med stil.
Allra mest glänste Lovis Henriksson som tog hem mångkampen i klass E.
– Formen känns bra. Jag hoppas att den håller i sig i de tre tävlingar vi har kvar.
Under söndagsförmiddagen gick den nationella gymnastiktävlingen i Bollhalla i mål då de tyngsta klasserna fick sitt avgörande.
Den allra svåraste klassen – F – hade bara två deltagare med från Espoon Telinetaiturit (Sirja Puustelli och Henna Kekäläinen), så de flestas blickar riktades mot klass E i vilken sexton gymnaster ställde upp och som såg fem gymnaster från hemmaklubben Mariehamns gymnastikförening: Mollie Manelius, Elsa Häger, Celine Robert, Lovis Henriksson och Emma Pussinen.
MGF-gymnasterna höll sig väl framme och tog medaljer i alla fyra moment (hopp, barr, bom och fristående).
Allra bäst gick det för Lovis Henriksson som vann guld i hopp, tog silver i bom och brons i barr. Insatser som räckte för att vinna mångkampen före Lotta Varhelahti, PoTa, och klubbkompisen Mollie Manelius som tog brons.
– Hopp har varit en av mina starkaste sidor länge så det kändes bra. Jag var lätt i benen under tävlingen, annars kan det vara ganska tungt, säger Lovis Henriksson som var den enda av MGF:arna som klarade bommen utan fall vilket räckte till en silvermedalj.


”Inte så nervös”
– Jag har inte så hög svårighetsgrad på bommen, men i stället så gör jag saker jag vet att jag klarar av och då blir jag inte heller så nervös när jag går upp. Så fort man lägger in något nytt moment sätter man press på sig själv.
Under våren har en formstark Henriksson hållit sig väl framme i flera tävlingar utanför Åland.
I helgen fick hon visa det även hemma i Bollhalla.
– Formen känns riktigt bra. Vi har tre tävlingar kvar under våren; i Hammarby, Esbo och så ÅM. Jag hoppas att formen kan hålla i sig i de tävlingarna också, säger Henriksson som gladdes åt att för en gångs skull slippa de långa resorna.
– Det är riktigt skönt att tävla på hemmaplan och slippa alla båtresor. Här hemma kan vi alla våra redskap och känner oss trygga.
Från E till den tyngsta klassen F är det en bit kvar för Lovis Henriksson och hennes klubbkamrater i MGF. Men det är dit hon siktar på att nå en dag.
– Jag hoppas komma dit, men det tar nog ett tag. Jag måste höja svårigheten i alla moment; exempelvis är hoppet ett helt annat och på bommen ska man klara en bakåtvolt. Det är ganska mycket till som krävs.


Manelius etta i fristående
MGF:s andra guldmedalj bärgades av Mollie Manelius i fristående. I samma klass blev Celine Roberts trea. I hopp sopade MGF rent på pallen, och ettan Lovis Henriksson fick sällskap av Mollie Manelius (2:a) samt Emma Pussinen (3:a).
För MGF:s yngre gymnaster gick det också bra i lördagens tävlingar, och för flera av dem var hemmatävlingen den bästa de gjort poängmässigt.
I klass B blev Kajsa Sjöström bästa ålänning med en 8:e plats och Julina Aldeborg blev 10:a Frida Eriksson lyckades med alla sina serier och blev trea totalt i klass C. Klubbkompisen Bella Nylund slutade åtta.
I klass D blev Matilda Björni bästa MGF:are med en 11:e plats, tätt följd av Louise Franzell och Nora Karlsson.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax

Foto: Erkki Santamala