DELA

Hektisk helg för Åland United

FOTBOLL. Två matcher – på ett dygn.
En tuff helg väntar för ett brandskattat Åland United.
– Det finns ingen poäng med att bli upprörd, säger tränaren Gary Williams.
På lördag reser Åland United till Helsingfors för bortamatch mot division 4-laget PuiU i den finska cupen. Ordningen i turneringen är sådan att det är lagen längre ned i seriesystemet som får spela på hemmaplan.
Matchen startar klockan två på dagen, och klockan ett natten till söndag anländer laget till Långnäs med nattbåten från Åbo.
Halv fyra på söndagseftermiddagen väntar sedan träningsmatch mot det svenska division I-laget Tierp i Eckeröhallen.
– Det kommer att bli ganska tufft för det unga lag som vi har. Oturligt nog är vi i händerna på PuiU och måste spela den matchen i Helsingfors. Det var den enda lördagen som funkade för båda lagen, säger tränaren Gary Williams och fortsätter:
– Vi hade redan försäsongsschemat klart och kunde inte ställa in matchen i Eckeröhallen. Det är viktigt för oss, och för ålänningarna att de får se oss spela på hemmaplan.


Få tillgängliga
Åland United hade kunnat senarelägga matchen mot Tierp – men då hade de fått spela den på bortaplan.
– Vi kan bara få tre matchdagar i Eckeröhallen. Och det är viktigt för det åländska samhället att få se Åland United här innan säsongen drar i gång, säger Gary Williams som också kan se vissa fördelar med att spela två matcher samma helg:
– Jag vet inte hur mycket motstånd PuiU kommer att ge oss. Det är ett ganska svagt lag, och jag vet inte hur mycket vi kommer att få ut av den matchen. Om vi bara skulle spela en match den här helgen blir vi inte bättre.
Åländskorna får dock klara sig utan skyttedrottningen Cynthia Uwak som i turneringen i Eerikkilä ådrog sig en fotledsskada.
– Hon borde kunna delta i matchen mot Djurgården veckan före ligapremiären, säger Gary Williams.
Hanna Blomberg är inte heller tillgänglig för spel. Ytterbacken dras med en knäskada som hon åkte på innan försäsongen.
– Hon ska få det bedömt av specialister och i nästa vecka får vi förhoppningsvis reda på när hon kan börja träna och spela igen.


Raadik med landslaget
Dessutom saknas Pille Raadik som i helgen ska delta i det estniska landslagets förberedelser inför VM-kvalet.
– Vi åker till Helsingfors med elva utespelare och två målvakter och på söndag kan det bli ett liknande scenario. Då kanske vi bara har tio spelare att tillgå om någon drar på sig en skada. Vi måste bara ta oss i genom cupmatchen.
Samtidigt ser inte Gary Williams någon anledning att gnälla.
– Det är inte idealiskt att vi måste spela matchen med hänsyn till PuiU. Men vi måste acceptera det och spelarna och vi ledare måste hantera det.

totte.vesterlund@nyan.ax