DELA

Hästinfluensa härjar på finska travbanor

TRAV. Flera travanläggningar i Finland är drabbade av hästinfluensan. Kusken Kristian Autio väljer därför att inte tävla i Åbo i morgon som planerat.
– Följden kan bli att hästen är tvungen att vara borta flera månader, säger han.
En epidemi av hästinfluensa inleddes på Vermo travbana förra veckan och har snabbt spridit sig till flera andra stora travanläggningar i Finland. Veterinären Jussi Alahuikku är mycket bekymrad över det aggressiva viruset.
– Det är ett mirakel om det inte sprider sig i hela landet, säger han till tidningen Turun Sanomat.
Ålandstravet har säsongspremiär om en vecka, 20 april. Men någon oro inför den finns inte hos arrangörerna.
– Största delen av hästarna som kommer hit kommer från Sverige. Av cirka 100 startande hästar, brukar 70 vara från den svenska sidan och några enstaka från fastlandet. Så vi befarar inte att våra tävlingar är i fara, säger Ålands hästavelsförenings ordförande Anders Stenmark.

Många drabbade
Åländska kusken Kristian Autio tävlade i Finland i början på april, och då hade influensan ännu inte brutit ut. I morgon var det meningen att han skulle starta med hästarna Dear Domenique och Come Out i Åbo, men han väljer att stanna hemma.
– Alla stora travbanor har drabbats, det är bara de som har sina hästar på egna ställen som klarat sig undan, säger Autio.
Anmälningarna till säsongspremiären på Åland ska vara inlämnade i morgon, och Autio hoppas att drabbade inte kommer till start.
– Det brukar inte vara så många med från fastlandet, men de som brukar tävla här har haft problem, berättar han.
Hästinfluensen tar sig i uttryck genom hög feber två till tre dagar.
– Efter det brukar det vara över, men följden kan bli en bakterieinfektion som ger slem i lungorna och gult näsflöde. Då är det penicillinkur som gäller – mot själva influensan finns ingen annan medicin utöver vila, säger Kristian Autio.

Borta länge
Det är just de eventuella påföljderna som gör att han väljer att ställa in morgondagens travtävlingar.
– Om hästen drabbas får man i bästa fall räkna med en veckas vila per feberdag, men följden kan bli att hästen är tvungen att vara borta flera månader, säger han.
Hästinfluensan drabbar inte människor, men kan spridas genom deras kläder och genom droppinfektion, alltså genom nysningar och hosta. Senast Finlands travsport drabbades, var för tre år sedan – och epidemin brukar återkomma från 3–5 års mellanrum.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax