DELA
Foto: Erkki SantamalaTILLBAKA Bobbie Friberg da Cruz är skadefri igen och redo för spel mot HIFK i kväll. Däremot saknas Tommy Wirtanen (lår), Thomas Mäkinen (höft) och Robin Sid (hand) på grund av skador. Samtliga tre väntas dock kunna träna för fullt igen inom kort.

”Har varit för dåligt”

FOTBOLL. Bobbie Friberg da Cruz är skadefri igen lagom till IFK Mariehamns omstart i ligan.

Då hoppas ytterbacken på en energiboost i kvällens match mot HIFK.

– Vi måste bygga upp vårt självförtroende, den här månaden är extremt viktig.
Efter sex raka ligamatcher utan spelmål, och minst lika många bedrövelser, går IFK Mariehamn in i ligaspel i kväll efter landslagsuppehållet.

Och med endast två segrar på de senaste 16(!) matcherna i Veikkausligan handlar ”kamratmötet” med Helsingfors IFK i kväll minst lika mycket om att få tillbaka tron på sig själv som att gå för tre poäng, menar Bobbie Friberg da Cruz.

– Ja, de kommande tre matcherna möter vi lag (HIFK, Ilves, Jaro) som alla är bakom oss i tabellen och jagar. Nu har vi chansen att ”bounce back” efter den senaste tiden. Allt handlar om att få tillbaka självförtroendet genom att göra lite resultat, säger göteborgaren.

Själv drog han på sig en vadskada i den episka semifinalsegern i cupen mot HJK (5–1) i mitten av augusti, men är nu redo för spel igen.

”Kan rädda mycket”

– Kroppen känns bra, det tog lite längre tid än jag hade trott men nu är jag fit for fight. Sen om jag spelar från start är en annan sak, säger 33-åringen.

– Det blir en intressant avslutning av säsongen. Vi har fortfarande chansen i ligan, även om det förstås ser svårare ut nu, och sen har vi cupfinalen att se fram emot. Det blir den viktigaste matchen jag har varit med om här under mina två år, det är inget att hymla om.

IFK är tabellsexa på 32 poäng, elva efter RoPS på bronsplats men med en match mindre spelad. Upp till Inter och Lahtis på fjärde plats skiljer endast fyra poäng. Men det är just cupfinalen mot Inter som (den 26.9) som hägrar för da Cruz.

– Den matchen kan rädda jävligt mycket av den här säsongen. Det gäller att bygga upp självförtroendet till finalen och få några vinster på vägen så att vi får med oss många fans från ön dit (Valkeakoski). Det vore grymt, säger Bobbie Friberg da Cruz.

Vad är det som inte har stämt i spelet de senaste månaderna?

– Det har varit för dåligt, rent ut sagt. Vi har varit uddlösa framåt. Vi gjorde fyra mål mot Jaro (4–3-seger) men sen dess har spelet kollapsat, vi spelar bra i två tredjedelar av plan, men den sista tredjedelen får vi inte till. Jag tror att mycket handlar om självförtroende, det sätter sig i skallen på våra offensiva spelare.

Vad blir viktigast att tänka på inför HIFK-matchen?

– Det är lätt hänt att man kommer in i ”måste-fasen”; att vi känner att vi bara måste vinna igen. Förhoppningsvis kan vi komma bort från de tankarna och gå ut och njuta av det vi gör. Vi var bra på det tidigare, och jag hoppas vi kan vara här och nu i stunden även om det låter klyschigt. Många anser att vi har världens bästa jobb, och då gäller det att kunna njuta av en match också.