DELA

Här är Ålands fotbollsframtid

FOTBOLL. Roligt med kompisarna. Ordentlig och intensiv träning. Bättre spelförståelse, psyke och kondition.
Så låter förväntningarna hos några av de unga fotbollsspelare som i måndags tränade i Ålands fotbollsakademi för första gången.
Sju gånger i veckan. Så ofta ska de unga talanger som valts ut till Ålands fotbollsakademi träna. I måndags träffades gruppen för första gången i Idrottsgården för en inledande träning under ledning av Alexander Semenov.
– Det känns nervöst så klart, jag har faktiskt haft ont i magen hela dagen! Men det ska bli skitkul att få bra träning av så här bra tränare, säger Jeremia Helén, en av de tretton talanger som kommit till träningen.
Helén, som spelat med Jomala IK:s P94 och P93-lag berättar att han har en tidigare tränare att tacka för sin medverkan i Fotbollsakademin.
– Han hade förtroende för mig och trodde att jag skulle kunna bli en riktigt bra fotbollsspelare så därför är jag här, säger han.


”Fotboll är livet”
Att träna fotboll sju gånger i veckan innebär förstås att andra aktiviteter får stryka på foten.
– Vi bad killarna fundera ordentligt på om de är redo att satsa så här mycket tid på fotbollen. Nu får de mindre tid vid datorn och mindre tid med flickvännen, men för dem som är motiverade är sju träningar i veckan inte för mycket, säger Semenov och får medhåll av Helén.
– Fotboll är ju livet för mig så sju träningar i veckan klarar jag, säger han.


Vill nå långt
En annan spelare som är villig att satsa mycket tid på fotbollen är SIFFK:s Samuel Fagerholm. Han hoppas att få ordentlig och intensiv träning i Ålands fotbollsakademi.
– Man vill ju inte lägga ut tid på ingenting men jag tror att det här ska bli bra, det verkar vara en bra grupp.
Fagerholm hoppas också att den nya träningsgruppen kommer att vara större än gruppen på SIFFK:s träningar.
– Vi har varit lite ont om gäng ibland. Här hoppas jag att det hålls en ordentlig grupp hela tiden, det ger mer förutsättningar för att man ska bli bra.
Fagerholm tillägger att han är villig att satsa fullt ut på fotbollen för att se hur långt han kan nå.
– Ja vill förstås gå så långt som jag har möjlighet till. Man får se vart det räcker men jag lägger ner den tid som behövs så får man se sen.


Dröm om proffsspel
Ja, att killarna i Ålands fotbollsakademi alla drömmer om en fotbollsframtid råder inget tvivel om.
– Jag vill komma så långt som möjligt. Det har alltid varit en dröm att lyckas inom fotbollen. Men det krävs förstås hårt jobb och lite tur, att man håller sig fri från skador och så, säger IFK Mariehamns David Koskinen.
– Jag skulle vilja spela utomlands i Sverige till exempel, eller kanske i Veikkausliiga, säger Helén.
Om killarna håller måttet är dock för tidigt att säga. Alexander Semenov säger att spelarna måste få träna tillsammans en tid innan han vågar uttala sig om deras förutsättningar.
– Vi ska göra fystest, matchtest, tekniktest, psykologitest. Ännu är det svårt att säga hur pass duktiga de här spelarna är, men vi får se.Fakta/ Ålands fotbollsakademi
n IFK Mariehamn har skapat en ny träningsgrupp för unga talangfulla fotbollsspelare.
n Spelarna har handplockats för att av a-lagets tränarstab få liknande träningar som a-lagsspelarna.
n Spelarna i den så kallade elitgruppen är mellan 16 och 18 år.
n En grupp för spelare födda 1995 och 1996 ska också inrättas. Den följer samma upplägg men tränar mindre än de äldre killarna.
n Målet med satsningen är att fler ålänningar på sikt ska ta plats i Tipsligan.


MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax

tfn 528 462

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax