DELA

Hansen jagar revansch

SEGLING. Målet kvarstår när en deltävling återstår: vinna VM-serien i matchracing.
Men Björn Hansen och hans team har inte avgörandet i egna händer.
– Vi är otroligt laddade, säger Hansen.

Den sista veckan i november är det dags för Monsoon Cup i Malaysia. Det är den avslutande deltävlingen i årets VM-serie i matchracing.
Björn Hansen och hans Ework Sailing Team reser till Asien som trea i VM-totalen. Han är optimistisk inför den sista deltävlingen – trots att han har ett sämre utgångsläge än förra säsongen.
Då var han i ledning inför säsongsavslutningen.
– Vi ska åka dit och visa att det var en tillfällighet att vi inte klarade att knyta ihop säcken förra året.
Men en vinst i Monsoon Cup räcker inte för att bärga guldet. Taylor Canfield, som leder VM-serien, får som bäst komma fyra.
– Det är bara att gilla läget. Det är klart att vi gärna skulle vilja ha några poäng till, men nu är det inte så och då får vi segla efter de förutsättningarna.


Hjärnornas kamp
Förra säsongen placerade sig Hansens team bra i grundomgången i Malaysia och fick möjlighet att välja motståndare. Valet föll då på tvåan i sammandraget, Ian Williams, som avgick med segern och därmed tog hem VM-titeln.
– Guldet stod mellan oss två. Vi hade redan säkrat silvret och kände att vi aldrig skulle förlåta oss själva om vi skulle ha valt någon annan och fått stryk mot den killen, samtidigt som Ian skulle ha vunnit mot sin kille. Och vi kände oss starka för vi hade vunnit ganska många matcher mot honom när vi kom till Malaysia.
Nu kan en liknande situation uppstå.
Det är inte bara Björn Hansen som har chans att gå ikapp Taylor Canfield. Fjolårssegraren Ian Williams kan också nå förstaplatsen. Och ålänningen tror att det kan bli lite av hjärnornas kamp när det är dags att välja motståndare efter grundomgången.
– Den som vinner får nästan lite krav på sig att välja Taylor i kvarten för att försöka slå ut honom. Samtidigt kan man tycka att om man inte väljer honom måste någon annan göra det.
– På så sätt kanske det är bra om Taylor vinner grundomgången och får välja motståndare. Då kommer det inte bli någon diskussion om det.


Tränar på plats
Ework Sailing Team har inte haft någon möjlighet att träna tillsammans den senaste tiden eftersom lagmedlemmarna är utspridda över världen.
Därför åker de till Malaysia fem dagar innan tävlingen drar igång för att förbereda sig för de speciella förhållandena som väntar där.
Monsoon Cup seglas i ett floddelta och om det regnar, eller har regnat tidigare under veckan, är det mycket vatten i floden. Det gör att det blir väldigt strömt. Men om det däremot, som förra året, är torrt blir det mindre vatten och strömmarna inte lika starka.
– Träningen på plats är väldigt viktig och därför har vi försökt att få till så mycket träning som möjligt där, säger Björn Hansen, som tror att de kan anpassa sig efter de förutsättningarna som det blir.
– Vi har presterat bra både när det varit mycket strömt och när det har varit lite.


Lågbudgetsatsning
Björn Hansen hoppas att satsningen, som inleddes för några år sedan, ska bära hela vägen fram till det efterlängtade VM-guldet. Tidigare stöttades hans team av Mekonomen, men i år har det blivit en lågbudgetsatsning som gjort att teamet gått back ekonomiskt.
– I fjol var vi så jädra nära att vinna VM. Vi tog tillsammans beslutet att nu kör vi och så satsade vi lite pengar var för att kunna göra det. Men många av oss har familj och det gäller att hålla svälten utanför dörren, som man brukar säga (skratt).
Vill det sig riktigt illa kanske det inte blir någon satsning nästa säsong. Men Björn Hansen ser möjligheterna i stället för problemen.
– Vi har redan börjat jobba med olika uppslag inför nästa år. Och vi är ganska övertygade om att vi kan lösa det. Det var vi förvisso inför den här säsongen också, men vi är ännu mer förvissade nu att vi ska kunna lösa det.Totte Vesterlund
totte.vesterlund@nyan.ax