DELA

”Han är det största nyförvärvet i IFK:s historia”

FOTBOLL. ”Det är ett bra lag med bra tränare som jag tror kan ta medalj nästa år. Så det var ett lätt val att komma hit.”
Så säger den 29-årige anfallaren Mikko Paatelainen om varför han i dag valde att skriva under ett tvåårskontrakt med IFK Mariehamn.
– Han är det största nyförvärvet i IFK:s historia, kontrar klubbdirektören Peter Mattsson med.
Som Nyan Åland avslöjade i fredagens tidning är Mikko Paatelainen IFK Mariehamns nya anfallsstjärna. Hans kontrakt med TPS gick just ut, och han valde att efter tre säsonger i Åbolaget att inte förlänga med klubben. Men 29-åringen har även lång erfarenhet från andra ligaklubbar som Haka och Jaro innan dess, och han har också representerat de skotska klubbarna Aberdeen och Cowdenbeath.
Men nu är det alltså IFK som gäller i två säsonger framöver.
– Det är fantastiskt roligt att presentera ett sånt här nyförvärv. Han är en notorisk målskytt i ligan och såna är inte lätta att få tag på. Han är en hårt jobbande anfallare som inte bara väntar på chanser utan även skapar för sig själv och för andra, säger Mattsson.


På gång förut
Redan för två år sedan var IFK nära att locka hit Paatelainen men han valde då att stanna i TPS. Även i år var det andra som ryckte i den 29-årige anfallaren som sammanlagt har gjort 54 mål på 168 ligamatcher.
– Det fanns flera andra alternativ men jag kan inte berätta vilka. Men i slutändan var det ett lätt val. Jag ville hit för jag vet att de har ett bra lag, bra tränare och en bra förening. Det här blir en ny utmaning för min karriär och jag tror att vi kan ta medalj nästa år, säger Paatelainen som kommer att bära nummer 28 på ryggen.
I och med att Paatelainen nu finns med i truppen har IFK fem anfallare; Sasha Anttilainen, Wilhelm Ingves, Arsim Gashi och Jimmy Sundman, kontrakterade för säsongen 2010.
– Det ser trygg och bra ut och jag tror att de andra anfallarna kommer att höja sig ett snäpp. Förra säsongen skapade de många chanser men lyckades inte sätta de. Men med en striker som Paatelainen i laget kan det göra skillnad, säger Mattsson.


Nya testspelare
På måndag ansluter fem provspelare till laget. Förutom Daniel Nordström, som Nyan tidigare berättat, testar IFK två ytterbackar och två mittbackar. Vilka de är offentliggör först på måndag.
– Nu har vi anfallet, mittfältet och målvaktssidan i skick och satsar därför framöver allt på försvaret. Vi tittar just nu på att kontraktera två försvarare. Om Patrik Rikama spelar i IFK nästa säsong blir det han plus en till. Men beslut om det fattar vi troligtvis först i januari, säger Mattsson som är nöjd att klubben i det här skedet har 21 spelare klara.
– När ligacupen skulle spelas i början av 2009 fick vi nästan ta in spelare för att få i hop ett lag. Nu ser det lugnt och bra ut och jag tror att vi med det här laget kan slåss om att bli topp-tre i ligan, fortsätter han
Betyder det att anfallaren Tim Johansson som ni testade i början av november är helt borträknad?
– Nej, det gör det inte. Men vi kanske har helt andra planer för honom. Innan han spelade i anfallet var han back och det kan tänka sig att han får den positionen här med, säger Mattsson.
Kanske en ny Kenneth Gustavsson alltså.

MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax