DELA

”Håll garden uppe”

Förra gången Jörgen Kruth var på Åland stod han i boxningsringen.
Den här gången tränade han andra.
– Vi hjälper varandra att bli bättre, uppmanar Kruth de åländska lägerdeltagarna.
Svetten börjar lacka ordentligt på deltagarna efter några övningar med Jörgen Kruth som ledare. De defensiva rörelserna ska vara så små och explosiva som möjligt. Att ducka för ett slag ska göras så nära slaget som möjligt. Garden, armpositionen som skyddar ansikte och haka, ska sitta där den ska. Samtidigt ska armbågarna skydda nedre delen av kroppen mot sparkar och slag.
– Ta stegen samtidigt som slaget träffar, då blir det mycket hårdare, visar Kruth, när Nya Åland är på besök vid en av helgens träningar.
Övningarna görs i par med handskar och mittsar som tar upp kraften från slag och sparkar. Kruth tittar på varje övning och korrigerar deltagarnas teknik.
Kim Gylling och jag har åkt till Stockholm och tränat kickboxning med Jörgen för att få mer kött på benen som instruktörer. Vi tänkte att varför kan inte alla få träna med honom. Det är stor uppslutning i dag sett till våra aktiva medlemmar, och det är roligt, säger Jane Forsström.
Gylling och Forsström är båda högt graderade i Taekwondo. Många deltagare kommer också från mer sparkande kampsporter. Därför hade Kruth upplägget klart för sig när han kom till Åland.
– Boxningsdelen har vi tränat mycket. Det viktigaste är att stå rätt och ha rätt fotarbete, säger Kruth.
2004 boxades Kruth i sin första och enda proffsboxningsmatch, i Baltichallen. Då vann han på poäng mot slovaken Marek Zelov. Men det är inte som boxare Kruth gjort störst avtryck. Under många år var han en av världens bästa thaiboxare, och gick många matcher i den tuffa K1-kickboxningen.


Mot matchning
Linda Hedengren fick extra kunskap och energi av träningarna.
– Att få träna för Jörgen Kruth var enormt givande. Det ger en ordentlig kick att att få träna för någon som är så kunnig och erfaren. Jag fick många aha-upplevelser under dagen, och nu vill jag bara jobba in allt nytt så det sitter in ryggmärgen, säger Hedengren.
Ryggmärgsreflexerna kan behövas. Hedengren satsar mot att gå matcher i kickboxning.
– Tanken är att jag ska gå min första match i höst. Det är en del arbete kvar dit, men det är i alla fall mitt mål.

Erik Hallstensson

erik.hallstensson@nyan.ax

tfn 23 444

Foto: Fredrik Törnroos

foto@nyan.ax