DELA

Häggblom lämnar landslaget

GOLF. Jenny Häggblom lämnar landslaget. Orsaken är att hon flyttar till USA och Georgia State University i höst.
– Det ska bli riktigt utmanande och roligt, säger hon.
Jenny Häggblom har ingått i golflandslaget de senaste tre åren. För ett par veckor sedan beslöt hon sig för att inte fortsätta.
– De ställde ett krav att man måste vara kvar i landslaget till och med 2012 då VM hålls i Åbo, att man måste fortsätta spela som amatör och för Finland. Jag kan inte uppfylla de kraven eftersom jag flyttar till USA i höst, säger Häggblom.
Hon tillägger att beslutet känns rätt.
– Det som är jobbigt är att jag inte får någon ekonomisk support från förbundet nu, men annars känns det som ett bra beslut. Det har varit så mycket konflikter med tränarna också. Varje gång jag varit på landslagsläger har jag hamnat i någon konflikt med dem. Det har varit riktigt jobbigt.

Granskad på EM
Den största orsaken till att Häggblom lämnar landslaget är dock att hon flyttar till USA. Där ska hon spela golf och studera vid Georgia State University.
– Min tränare Niklas Rajamäki föreslog redan för två år sedan att jag borde åka till USA. Han tyckte att det skulle vara bra för min utveckling. Sedan har jag funderat mycket på det och några coacher därifrån har varit och tittat när jag spelat utomlands. De har varit intresserade och nu har jag bestämt mig för att åka.
Häggblom berättar att en representant från Georgia State University fanns på plats när EM spelades i Karleby förra året.
– Det var flera college som var där och tittade men jag tyckte bäst om det här, det ligger bäst till och låter vettigast.
Häggblom berättar att dagarna i USA kommer utgöras av morgonträning, studier på förmiddagen, träning igen på eftermiddagen samt mycket tävlande.
– Det ska bli riktigt utmanande och roligt.

Äldre motstånd
Flytten till USA går i augusti. Före det ska Häggblom hinna med en hel del tävlande i Sverige och Finland.
– I och med att jag lämnar landslaget kommer jag inte ut i Europa för att tävla mot tjejerna i min egen ålder. Istället tävlar jag mot damer i Sverige och Finland och jag tror att det blir minst lika bra. Jag har inte ställt upp i så många damtävlingar tidigare så det är en riktig morot som sporrar mig. Det ska bli skitroligt faktiskt.
Redan nästa vecka peggar Häggblom upp på Visby golfklubb då den första deltävlingen på svenska touren Nordea Tour spelas.
– Jag kommer inte att delta som medlem på touren utan jag väljer vissa tävlingar som passar mitt schema.
Tidigare i vår har Häggblom spelat både i Portugal (tillsammans med landslaget) och på Mallorca (med Ålands golfklubb), men hon ser nästa veckas tävling som den första riktiga för säsongen.
– Nu är det en tävling som jag laddar ordentligt för och som jag ser fram emot att få spela. Nu när man kommit ut från vinterträningen i Bollhalla vet man lite mer var man ligger. Det är först nu det går att ha ett resultatmässigt mål.
Och vilket mål är det?
– Placerar jag mig topp tio är jag väldigt nöjd.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax