DELA

”Hade kunnat tjäna tio gånger mer någon annanstans”

FOTBOLL. Kärleken till klubben och längtan efter att finna spelglädjen fick Petteri Forsell att återvända till Åland.
Mittfältsstjärnan spelar för IFK Mariehamn 2014, och har option på ytterligare ett år i sitt kontrakt.
– Jag hade kunnat få tio gånger högre lön på andra ställen, men jag har lärt mig att livet inte blir bättre med mer pengar, säger Forsell om sin återkomst.
IFK Mariehamns 19 man starka trupp för 2014 var egentligen redan spikad.
Men när möjligheten fanns att knyta till sig Petteri Forsell, 23, fick klubben hjälp av externa investerare och sponsorer som sköt till de pengar som behövdes för att få mittfältaren att bli grönvit igen.
– Och jag tror nog inte att någon klubb i Finland tackar nej till en spelare av Petteris kaliber, säger IFK Mariehamns klubbdirektör Peter Mattsson.
Petteri Forsell själv är märkbart lättad och glad över att få göra en tredje sejour i IFK Mariehamn.
Han kom till klubben 2010 från VPS och såldes efter 52 ligamatcher och 18 mål till turkiska Bursaspor. Väl där blev speltiden minimal, och han kom tillbaka till IFK på lån förra säsongen, men en knäskada gjorde att det bara blev åtta ligamatcher för Forsell i IFK under 2013. I augusti bröts hans kontrakt med Bursaspor och sedan dess har han gått klubblös.
– Den sista tiden har varit den tyngsta i mitt liv, säger Petteri Forsell.


Nära AIK
Han var nära en övergång till AIK i september, men då transferfönstret var stängt gav inte Svenska fotbollförbundet någon dispens. Danska Viborg ville ha honom, men Forsell ville inte tacka ja då han inte kände sig i slag. Hos tyska Aalen och polska Slask Wroclaw fick han inga kontraktsförslag.
Cynismen i den stora fotbollsvärlden har visat sitt fula tryne för Petteri Forsell. Nu vill han hitta glädjen igen – i såväl fotbollen som livet i stort.
– Att gå sex månader utan att spela matcher, med en massa strul och med människor och tränare som inte håller vad de lovar; det är tufft. Här vet jag att folk håller vad de lovar, och här har jag haft min bästa tid som fotbollsspelare. Jag såg en nyss en bild från min sista match innan jag gick till Turkiet, och det är nästan så att jag inte känner den glädjen jag kände då jämfört med hur det är nu, säger Forsell.
– Mitt mål är att vara glad igen. Som liten kille drömde jag om landslaget och att bli utlandsproffs. Det har jag redan uppnått så nu måste man hitta nya mål
Att flyttlasset går tillbaka till Åland och IFK Mariehamn är ett beslut grundat på hans kärlek till klubben, snarare än pengar.


Lärdom i Turkiet
– Jag hade kunnat få en tio gånger så hög lön i ställen som Kazakstan och Thailand. Men jag insåg i Turkiet att livet inte blir bättre ju mer pengar man har. Det går att få ett bra liv med lite mindre pengar också, säger Petteri Forsell som räknar med att hans offensiva roll på en kant förblir densamma i IFK.
– Ja, det tror jag. Enda förändringen kanske blir att jag snor kaptensbilden av Jani (Lyyski), säger han och skrattar.
I en redan stark offensiv uppsättning i IFK ger Petteri Forsell ytterligare bredd.
Och Karlebysonen svävar inte på målet i sin bedömning av lagets kvaliteter.
– Som jag ser det har vi det bästa anfallet i hela ligan. Vi släppte in för mycket mål i fjol, så vi får fixa försvaret under försäsongen. Gör vi det kommer vi att gå långt.
Kan ni utmana om ligatiteln, tror du?
– Jag tycker att målsättningen borde vara att vi ska gå för guldet med det laget vi har. Min dröm har alltid varit att vinna något med IFK. Det är mycket hjärta i den där supportersången om att vi aldrig har vunnit något, men jag vill att de ska byta ut orden i den (skratt).
Hur är din fysiska status?
– Jag hade få möjligheter att träna i höstas. Men jag har kört lite hemma med lagen i Karleby, och de senaste två månaderna har jag tränat hårt med en kompis som vet det mesta om fysträning. Så formen är bra nu. Jag har lite småskavanker på en fot bara, men det är inget allvarligt. Jag hade kunnat spela mot Djurgården om det hade varit en viktig match.
Är drömmen fortfarande att komma tillbaka ut i Europa, även efter allt som hänt?
– Ja, alltså. Jag blev såld härifrån en gång förut, varför skulle jag inte kunna bli det igen?
– Förra gången gick det på fem dagar när turkarna (Bursaspor) var här, och jag sa redan då att jag inte behövde åka om inte IFK eller jag fick vad vi ville. Allt gick så fort då. Jag tror inte det var deras tränare som ville ha mig, utan någon annan i klubben.
– Nästa gång, om det blir aktuellt, tänker jag inte ha bråttom att lämna IFK. Jag ska vänta på rätt tillfälle och en klubb som känns bra.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax