DELA
Foto: Stefan Öhberg

Gymnaster avslutade säsongen

GYMNASTIK. Tävlingssäsongen är, i och med helgens ÅM i artistisk gymnastik, summerad.
Nu går de åländska gymnasterna in i en styrkeperiod där de förbereder sig för nästa års tävlingar så som FM följt av sommarens öspel på Gotland.
– Vi har mycket att se fram emot, säger nykorade ÅM-mästaren Emma Pussinen.

18 gymnaster (13 juniorer och 5 seniorer) kom till start i de åländska mästerskapen i artistisk gymnastik. Sedan några år fungerar ÅM som en säsongsavslutande tävling där de flesta av gymnasterna prioriterar prestation före resultat.
– ÅM är en väldigt viktig tävling för oss, säger Emma Pussinen och vidareutvecklar:
– Tävlingen i sig är inte så prestigefylld men för många av oss är det enda gången under säsongen som vi får visa upp oss på hemmaplan. Dessutom är ÅM ett perfekt tillfälle att öva på lite svårare serier och moment.
På seniorsidan blev Emma Pussinen mångkampssegrare efter att ha vunnit i fristående och i hopp, samt slutat tvåa i barr och i bom.
På juniorsidan blev Nora Karlsson mångkampssegrare efter att ha vunnit i barr, bom och fristående samt kommit trea i hopp.
Gymnasternas tävlingsår är generellt uppdelad i två tävlingsperioder – en vårsäsong och en höstsäsong. När höstsäsongen nu är till ända väntar en längre träningsperiod innan nya tävlingar tar vid.
I ÅM klassades gymnaster födda 2004 eller senare som juniorer medan gymnaster födda 2003 eller tidigare klassades som seniorer.

Läs hela artikeln och ta del av flera bilder från ÅM i måndagens Nya Åland.