DELA

Gymnast-Nora skriver åländsk idrottshistoria

GYMNASTIK. Som första MGF:are klarade Nora Karlsson i helgen Diamantmärket.
Nu får tioåringen chansen på uttagningsläger till landslagsringen.
– Jätteroligt för Nora. Det är ett tufft test hon har klarat, säger tränaren Ylva Watkins.
Nora Karlsson, 10, åkte tillsammans med jämnåriga klubbkamraterna Smilla Berglund, Nea Karlsson och Bella Nylund (född 2004) till ett gymnastikläger i Tammerfors i helgen där ett sjuttiotal deltagare från södra Finland deltog.
Karlsson fick en flygande start på lägret när hon klarade det så kallade Diamantmärket som första MGF:are hittills.
Testet består av 25 olika övningar fördelade på fem moment: bom, matta, hopp, styrka samt vighet, och för att bli godkänd måste gymnasten klara 20 övningar, och minst fyra av fem i varje moment.
Nora Karlsson har nu klarat 23 övningar, och satte i fredags sitt 360-hopp ner från bommen med godkänd landning.


23 av 25
– Hon har missat två gånger tidigare och var ganska nervös inför bommen. Så nu känns det väldigt skönt att hon har klarat det, hon blev väldigt glad över att ha det överstökat, säger MGF-tränaren Ylva Watkins.
I och med att Karlsson nu har klarat Diamantmärket får hon delta på uttagningsläger till den så kallade landslagsringen för finsk gymnastiks allra mest talangfulla 10- till 13-åringar.
Första testlägret till den så kallade ”Miniorgruppen” väntar i Kuortane i sommar, men om Lemlandstjejen väljer att delta är inte hugget i sten. Med tanke på hennes ringa ålder kommer hon att få fler lägerchanser framöver. Miniorgruppen är för de gymnaster som är för unga för juniorlandslaget, men på väg dit.
– Vi är noga med att inte sätta Nora på piedestal gentemot våra andra ungdomar. Men det stiger henne inte åt huvudet det här, hon tycker bara att gymnastik är väldigt roligt, säger Ylva Watkins.


Krävande
Nora Karlsson Diamantmärke innebär också att hon har möjlighet att tävla på den så kallade ”landslagslinjen”. I vanliga fall tävlar MGF:s gymnaster på den traditionella tävlingslinjen som innefattar B- till F-klasserna. På landslagslinjen gäller klasserna 1 till 5, hårdare krav och en mer riktad satsning mot eliten. En gymnast som väljer att tävla på landslagslinjen kan inte byta tillbaka.
– Hon har chansen att fara på de här lägren, och ska hon tävla på den nivån blir det ju att hon åker iväg med en tränare medan resten av hennes träningskamrater åker på andra tävlingar. Det är tufft, och det kommer att krävas mycket tränarresurser från oss. Men samtidigt är det jätteskoj att se vad det leder till, säger Ylva Watkins.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax