DELA

GULDJÄGARNA

FOTBOLL. Glöm jinxar och att lägga onödig press på sig själv.
I Nya Ålands enkät inför Damernas liga tror samtliga sexton spelare i Åland United på guld.
– Silvret från i fjol har triggat oss och alla är inställda på att gå för titeln, säger lagkaptenen Frida Thilén.
Att tippa sitt eget lag som guldvinnare inför en serie är knappast någon djupt rotad tradition i den nordiska idrottssjälen.
När tränare som Mikael Stahre tippat sitt AIK eller Tommy Jonsson sitt Brynäs som SM-vinnare har det varit undantag snarare än regel och har mötts med skepsism hos konkurrenterna som glatts åt att själva slippa favorittrycket.
Frågan är då vad man ska kalla Åland Uniteds signal inför morgondagens ligapremiär borta mot Pallokissat: i Nya Ålands spelarenkät i Avsparksbilagan i onsdags tippade samtliga sexton spelare i truppen på att laget ska vinna guld.

Revansch
Anledningen stavas revanschlust och kvalitetsförvärv enligt Frida Thilén, en av lagets tre lagkaptener tillsammans med Tiina Saario och Janelle Cordia.
– Det känns att det här är ett sånt år där alla är sjukt laddade för att vinna ett guld. Vi har haft spelare som har varit här i flera år utan att vinna ligan och som dessutom var riktigt nära att vinna i fjol när vi blev tvåa, säger hon.
– Jag tror att förlusten till PK-35 förra säsongen har triggat oss spelare till att vilja vinna ännu mer. Samtidigt har vi tagit in spelare av väldigt bra kvalitet som gör att vi känns som en riktig utmanare till titeln. Redan från början har vi gjort klart inom gruppen att vi går för guldet.
Finns det en risk att pressen ni lägger på er själva blir en börda?
– Självklart är det alltid en risk och det är ju därför många lag alltid försöker att få bort pressen på sig själva genom att tona ned förväntningarna. Men samtidigt har vi så professionella spelare att jag tror vi kommer att kunna hantera förväntningarna som vi har satt på oss själva.
I ledarstaben är tongångarna mer reserverade.
Målvaktstränaren Vesa Kumpala gör en poäng av att aldrig tippa utgången av serier där han själv medverkar och assisterande tränaren Mikael Virta inkluderar även PK-35 och Honka vid sidan av Åland United i sitt guldtips.
Huvudtränaren Gary Williams vill snarare prata om utveckling än om placeringar.
– Jag kan svara på frågan om vilket lag som vinner ligan i oktober. Fram till dess är mitt fokus att hjälpa spelarna nå sin högsta nivå. Om dom har gjort det efter några månaders spel ska vi försöka höja ribban och se vad vi mer kan tillföra i vårt spel, säger Williams och fortsätter:
– Ser vi tillbaka i slutet på säsongen och ser att vi har utvecklats i vårt spel och blivit ett bättre lag kan vi vara nöjda med det jobb vi har lagt ner, oavsett om det sen ger ett guld, silver eller brons i ligaspelet.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax