DELA

Guldjagande Åland United ökar 40 procent

FOTBOLL. Med en EM-boost i ryggen och ligaguldet framför näsan har Åland United ökat sitt publiksnitt med drygt 40 procent. Ordföranden är inte förvånad.
– Skulle man se könlöst på fotboll borde vi kunna nå IFK Mariehamns siffror i framtiden, säger Peter Lindbäck.
Åland United noterade sitt högsta publiksnitt 2009 – 325 personer – när klubben tog sitt första guld i Damernas liga.
Efter tre säsonger med vikande publiksiffror är laget på väg tillbaka till 2009 års nivå den här säsongen. På tio hemmamatcher hittills i år är publiksnittet 303 personer, en ökning med 42,25 procent jämfört med 2012.
Att sportslig framgång korrelerar med publiktillströmningen är uppenbart i Uniteds fall då laget bara är en poäng från att säkra ett nytt ligaguld. Men ordföranden Peter Lindbäck ser fler orsaker.
– Vi genomförde studier tillsammans med Handelsläroverket under fjolårssäsongen där en överväldigande majoritet av vår publik ställde sig positiva till att matcherna skulle spelas på en och samma arena. Och därför tog vi beslutet inför den här säsongen att lägga hemmamatcherna på WHA, säger Lindbäck.
– Tidigare år har Åland Untied spelat sina hemmamatcher både på WHA, i Bengtsböle och i Markusböle. Det är inget fel med det, men för lagets indentitet har det varit bättre att få en tydlig hemmaarena så att folk vet var matcherna spelas.
Efter det sex veckor långa EM-uppehållet satte ÅU säsongsrekord mot guldrivalen PK-35 när över 500 personer tog sig till WHA i slutet av juli.


”Övertygat tvivlare”
Liknande publikfester tror Peter Lindbäck kommer att bli än vanligare i framtiden, och han hoppas klubben kan bräcka rekordet redan i höst.
– Jag hoppas att vi kan få över 700 personer på någon av de två matcher som återstår, säger han.
– Sen tror jag att Åland United kommer fortsätta växa publikt kommande år. Ska man se fotbollen könlöst borde de kunna komma upp på IFK:s nivåer med tanke på hur framgångsrika tjejerna är. Och jag tror det kommer; ta matchen mot PK-35. Det finns en del som är tveksamt inställda till damfotboll och har förutfattade meningar, men de som såg ÅU bjuda på sådan fantastisk underhållning (vinst, 4–1) är jag övertygad om kommer vilja gå på fler matcher.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax