DELA

Guldfirandet kan bli en familjefest för ÅU

FOTBOLL. I två säsonger tillhörde de Pallokissat.
Nu kan Åland Uniteds Emilia Iskanius och Ella Vanhanen få fira ligaguldet på sin gamla hemmaplan.
– Det vore speciellt att få vinna inför sin familj, säger Vanhanen.
5 oktober 2013: Åland United säkrar ligaguldet hemma mot Pallokissat efter 5–0 och mål av Monica Dolinsky (3) och Janelle Cordia (2).
11 oktober 2014: Åland United säkrar ett nytt ligaguld borta mot Pallokissat?
– Låt oss hoppas på déjà vu, säger Åland Uniteds tränare Gary Williams.
Åland United har fyra poäng ned till tvåan PK-35 med två ligamatcher kvar att spela. Vid seger är ligatiteln säkrad inför den avslutande matchen nästa lördag mot ärkerivalen från Vanda. Vid tappad poäng blir matchen den 18 oktober sannolikt en ren guldfinal eftersom PK-35 är storfavorit hemma mot Merilappi United på lördag.
– Jag tror att det kommer bli mycket känslor inblandade i matchen. Pallokissat vill nog ha revansch ifrån vår förra match i Kuopio. Det blev 1–1, men de ansåg sig skulle ha vunnit. Att möta dem borta är aldrig enkelt, det är en speciell ”vi mot dem”-atmosfär där, fortsätter Gary Willams.
Två av hans egna spelare kan intyga Savon Sanomat arenans betydelse.


Farmor på plats
Ella Vanhanen är född i Kuopio och har precis som Emilia Iskanius spelat ligafotboll såväl för Pallokissat som för KMF (som laget hette tidigare).
Efter två ligasäsonger vardera, och för Vanhanen även ett collegeäventyr i Pittsburgh förra hösten, valde de båda spel i Åland United för en chans till utveckling och ett ligaguld. Nu står de med ena benet på medaljen, och kan säkra titeln inför familj och vänner på lördagkväll i Kuopio.
– Det är svårt att tänka på det där guldet när det är så nära. Jag har aldrig vunnit ligan förut så det är en spännande tid just nu. Och om vi skulle säkra det i Kuopio vore det extra speciellt när så många som jag känner kommer att vara på plats. Dessutom känner jag flera i laget sen gammalt och håller kontakt med såna som Katarina Naumanen, Marjukka Mikkonen, Pauliina Tähtinen och Janni Mönkkönen, säger Ella Vanhanen.
– Jag kommer från en riktig fotbollsfamilj och alla kommer vara där. De bor i Idensalmi, men det är bara en timmes bilresa från Kuopio. Blir det guld så rusar jag ut till läktaren och kör en high five med farmor (Ritva), säger Emilia Iskanius och skrattar.
Åland United har vunnit med 1–0 hemma och spelat oavgjort (1–1) borta mot Pallokissat hittills i år.
Långtifrån en given trepoängare på förhand, kan tyckas. Men Emilia Iskanius är övertygad om att guldet säkras redan på lördag.


”Hittat rytmen”
– Vi får se upp med Signy (Aarna) på topp och deras snabba omställningar, men jag tror att vi kan hantera situationen. Vi behöver inte vara oroliga för att vi ska missa och få en helt avgörande match mot PK-35. Vi kommer att få våra chanser i matchen, och jag är ganska säker på att vi vinner.
Ella Vanhanen har redan realiserat drömmen om att få spela i Champions League i år, och är bara tre poäng från det ultimata slutmålet.
Det efter en säsongsinledning då Åland United stod på nio poäng efter sex omgångar.
– Vi hade det tufft i början, men jag förlorade aldrig tron på det här laget. Efter den starten på ligan har vi verkligen hittar varandra på planen och rytmen i vårt spel, avslutar Vanhanen.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax