DELA

Webb-tv: Vägen till Ö-spelen – del 2

BORDTENNIS. Han är söderkisen som lirade i samma klubb som en av sportens allra största och blev Öspelsmästare på Åland.

Hon är ryskan som flyttade till Kiruna som 15-åring och har spelat elitseriebordtennis i över ett decennium.

Tillsammans ger Johan Pettersson och Marina Donner Åland tredubbla guldchanser på Jersey.
32-åriga Marina Donners livsöde fascinerar. Hon växte upp vid Svarta havskusten i Ryssland men hamnade i Kiruna redan som 15-åring.

Bordtennisen tog henne dit, och allt sedan dess har Donner spelat elitpingis för Kebnekaise BTK, Spårvägens BTK, Tabergs SK i Jönköping och den senaste säsongen i Malmö IF som nådde kvartsfinal i SM-slutspelet.

Längs elitidrottsvägen har hon också hunnit med att utbilda sig till läkare.

– Det var inte någon dröm jag hade att jag skulle flytta från Ryssland. Jag trivdes bra under min uppväxt. Men jag hade spelat turneringar i Sverige sen jag var nio år och när min tränare flyttade upp till Kiruna för att jobba för Kebnekaise behövde de bra spelare och jag fick frågan. Inte tänker man så mycket när man är 15 år. Det var bara coolt att bo utomlands, säger Marina Donner och skrattar åt minnet.

Hon skulle bara stanna i ett år, men fem år senare var hon fortfarande bosatt norr om Polcirkeln.

Ett drygt decennium senare har kärleken tagit henne till Åland. Maken Andreas har Öspelserfarenhet sedan tidigare i judo, och i sommar är det Marinas tur att försvara de åländska färgerna på Jersey.

”Har chansen att vinna”

– Jag har rest mycket med pingisen men aldrig varit med om något så udda evenemang som det här, säger Marina Donner och skrattar.

– Det är svårt att veta var jag står i konkurrensen, men vad jag förstår så finns det några enstaka riktigt bra spelare och resten är väl glada amatörer. Så jag tror nog att jag borde ha chansen att vinna om allt stämmer.

Detsamma borde gälla för Johan Pettersson, 37.

2008 flyttade han till Åland.

Året därpå blev han Öspelshjälte på hemmaplan när han vann bordtennisens singelturnering och tog brons i dubbel tillsammans med Bengt Lindqvist.

Från att ha satsat stenhårt på sin bordtennis som ung och nått ungdomslandslaget i Sverige under en tid när det sannerligen inte var lätt att vara blågul landslagsman avtog passionen för sporten efter tonåren.

– Man blev äldre och insåg att man inte skulle bli någon ny Waldner, och då tränade jag inte för att bli världsmästare utan för att det var skoj.

För Johan Petterssons del har det inneburit division I-nivå i Sverige.

Waldner – en inspiratör

Som liten grabb i Spårvägens BTK var han klubbkamrat med den där J-O Waldner (som bland mycket annat vann OS-guld 1992) han aldrig skulle bli lika bra som, men som fungerade som inspiration.

– När man var klar med träningen kom a-lagsspelarna in i lokalen med Waldner i spetsen bland flera landslagsmän. Man försökte man ta efter deras spel litegrann. Så här i efterhand har man förstått hur fruktansvärt bra de var som höll sig på världstoppen under så lång tid, säger Pettersson.

Han grämer sig något över att han aldrig fick vinna någon nationell titel i Sverige.

Å andra sidan var konkurrensen mördande när Johan Pettersson försökte som mest.

Svensk bordtennis hade världsspelare i generationen före Pettersson med namn som Waldner, Mikael ”Äpplet” Appelgren och Jörgen Persson och mot de samtida och internationellt mindre slagkraftiga konkurrenterna fanns ändå Peter Karlsson (EM-mästare 2000) och Fredrik Håkansson (Världs- och Europamästare i lag) samt junior-Europamästaren Jens Lundqvist att besegra.

– Att inte ha vunnit något i Sverige är en nagel i ögat, men det fanns alltid spelare som var bättre. Men jag är jättenöjd med karriären jag fick, och det är en ära att få representera Åland på Öspelen.

Vad tror du om dina chanser i år?

– Det finns ett toppskikt på åtta, tio spelare och förhoppningsvis är jag där, sen är det dagsformen som avgör. Men chansen finns, även om den kanske inte är överväldigande stor att Åland vinner alla klasser, säger Johan Pettersson som dessutom spelar dubbel med Jim Bergbo (duon tog brons 2011) och mixed dubbel med Marina Donner på Jersey.

– Det är roligt att ha Öspelen att se fram emot. Jag har tränat lite extra inför Jersey eftersom jag har spelat i division I den här säsongen med Österåker. Då får jag ett högre speltempo än om jag bara tränar på Åland, och det behövs på Öspelen där nivån ändå är ganska bra.