DELA

Gränslös träning för Granesäter

SIMNING. Här testar Erica Granesäter gränserna – för att flytta dem.
Med hjälp av ett laktattest vill simmerskan ta nästa steg i sin träning.
– Det känns helt rätt att testa nåt nytt inför en av mina viktigaste säsonger i min karriär, säger hon efter kraftprovet i Godby.

Med FM och öspelen i sommar i sikte testar Erica Granesäter, 28, nya träningsmetoder för att stå så bra rustad som möjligt när medaljerna ska fördelas. Tillsammans med tränaren Göte Winé har hon tittat närmare på möjligheterna att genomföra ett så kallat laktattest, i syfte att kunna maximera sin träning.
I veckan var det premiär för testet som genomfördes med hjälp Medimars fysioterapeut Tom Söderlund i Ålands idrottscenter i Godby.
– Jag har haft tanken på att göra ett test med Erica i ett års tid, men nu fanns alla grejer på plats och då tyckte vi att det var ett bra tillfälle att testa, säger Göte Winé.
– Egentligen hade vi velat göra testet redan i höstas, men då ställde en förkylning till det så det fick vänta. Men det är ganska passande nu när vi ska gå in i en tuff träningsperiod inför sommarens öspel och FM.


”Skönt slippa sistasträckan”
Ett laktattest går i korthet ut på att en idrottare tar ut sig i intervaller och får sin mjölksyrenivå i blodet testad. Genom att kunna urskilja var en persons mjölksyretröskel ligger kan man anpassa träningen därefter för att optimera den.
– Jag hoppas att det här ska göra att träningen blir bättre och mer effektiv, säger Erica Granesäter som simmade sex stycken lopp på 200 meter fjäril under testet i stället för de tänkta sju.
Eftersom Winé och Söderlund redan hade fått de svar de ville ha strök man den sista sträckan.
– Det var rätt skönt att slippa en sjunde vända. Att simma så här många fjärilslopp i rad är otroligt påfrestande för kroppen, man tar ut sig på ett helt annat sätt jämfört med att simma explosiva sprintlopp. Just nu är jag genomsyrad av trötthet från huvudet till tårna och helt slut, säger Erica Granesäter.
Tom Söderlund tror att laktattester kommer att bli vanliga bland åländska idrottare framöver.
– Eftersom det inte har gått att genomföra testet tidigare tror jag att intresset kommer att stiga för den här typen av metoder. Det kan vara nyttigt att veta vilka nivåer man ska ligga på i sin träning, och med hjälp av ett laktattest får man svart på vitt effekterna av den. Och man behöver inte vara elitidrottare för att genomföra ett test, säger Söderlund.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!

Oskar Magnusson