DELA
Foto: Ingvar Anehed/NT-bildANNO 1984 Mikael Granskog spelade i IFK Norrköping på 80-talet och intresset för klubbens guldjakt ökar ytterligare med ålänningen Daniel Sjölund i laget.

Granskog tror på guld

FOTBOLL. Mikael Granskog tog SM-silver med IFK Norrköping.

Nu hoppas han att Daniel Sjölund går hela vägen.

– Jag tror att de vinner med 2–1 mot Malmö, säger den forne landslagsmannen.
Mikael Granskog (som syns på bilden tagen 1984) har både spelat, tränat och är numera ordförande för IFK Mariehamn rf.

Men det var med en annan Kamratförening som hade nådde karriärens högsta toppar mellan åren 1981 och 1986: IFK Norrköping.

– Vi blev trea i allsvenskan 1981 och fick spela Uefacupen året därpå mot Southampton (seger) och Roma (förlust på straffar). Men 1982 var det fyra lag som tvingades kvala sig kvar i allsvenskan och vi var ett av dem. Det var lite lustigt att spela inför ett fullständigt Olympiastadion i Rom samma höst som vi slogs ut i kvalet till allsvenskan (mot BK Häcken), säger Mikael Granskog.

Vann SM-silver

Återtåget till allsvenskan gick emellertid snabbt och redan 1984 spelade IFK SM-final mot ett överlägset IFK Göteborg (som vann dubbelmötet med 7–1 totalt).

– Norrköping har starka traditioner i fotboll och den betyder jättemycket för stan. Samtidigt sätter det press på laget att det finns så stora förväntningar. Går det dåligt så gnälls det (skratt), men å andra sidan är ju det lite av charmen att spela för ett lag i en gammal bruksstad som betyder så mycket för omgivningen.

Mikael Granskog menar att det vore bra för allsvenskan om ”Peking” tar SM-guld på lördag.

– Det ger extra liv till Fotbollssverige när ett lag utanför storstäderna kan utmana om ett guld. Och IFK har ju inte vunnit sen 1989, så det ska bli spännande att följa.

Vilken kontakt har du med klubben i dag?

– Jag har ingen aktiv kontakt längre, det blir mindre och mindre med åren. Men när jag tränade Mariehamn spelade vi matcher mot Norrköping, och vissa av de jag spelade med är kvar i föreningen så vill jag uppdatera mig om läget kan jag vända mig till dem.

Hur går det för IFK borta mot Malmö?

– Jag tippar på 2–1 till Norrköping. De kan inte räkna med att Kalmar tar poäng av Göteborg och måste gå för vinst.